Startsida - Nyheter

Nyheter

Antitranslagar har lett till fler självmordsförsök

kvinnor och aktivister i protest

Antitranslagar i USA har lett till en kraftig ökning av antalet självmordsförsök bland unga transpersoner.

Självmordsförsöken har ökat bland unga transpersoner i USA i takt med att antitranslagar har införts. Det visar en ny studie, Trevor Project-study, som har publicerats i tidskriften Nature. 

Forskarna har analyserat hur 48 antitranslagar som har införts i 19 olika delstater mellan åren 2018 och 2022 har inverkat på suicidrisken för unga.

Jämfört med åren innan och i jämförelse med andra delstater som inte har infört liknande lagar, fann forskarna, att det var en signifikant ökning av självmordsförsök bland unga transpersoner under året som följde de striktare lagarna.

Det handlade om allt från inskränkt rätt till och stopp för transvård, det vill säga könsbekräftande vård, till unga personer till att unga transpersoner tvingats till offentliga toaletter utifrån det kön de tillskrivits vid födseln.

Bland transungdomar i åldersgruppen 13 till 17 år var ökningen av antalet självmordsförsök upp till 72 procent högre efter att antitranslagarna infördes än innan. Medan ökningen låg på 44 procent när alla trans- och ickebinära ungdomar mellan 13 och 24 år räknades med.

Resultatet från studien visar hur viktigt det är att ta hänsyn till hur den psykiska hälsan kan påverkas av olika ingrepp och inskränkningar i unga transpersoners och icke-binära personers liv och rättigheter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV