Startsida - Nyheter

Nyheter

En av två kvinnor saknar förtroende för regeringen

Två kvinnor går ute i regnet med paraply

Varannan kvinna saknar förtroende för regeringen. Det framkommer i en TV4/Novus-mätning.

Enligt en ny mätning har kvinnor i Sverige lågt förtroende för regeringen.

Undersökningen som släpps i dag måndag sammanfaller med tvåårsdagen för undertecknandet av Tidöavtalet. Och den visar på stora skillnader mellan könen.

Män har i högre utsträckning stort förtroende för regeringen. 41 procent av männen uppger det. Samma siffra för kvinnorna är 25 procent. Detta medan 50 procent av kvinnorna uppger att de har litet eller mycket litet förtroende för regeringen.

– För att ett parti skall kunna bli stora hos både kvinnor och män, så måste dom ha frågor som är stora hos både män och kvinnor. Du har sjukvården till exempel. Den är väldigt stor hos kvinnor. Du har invandringen – den är väldigt stor hos fråga hos män. Så vill du samla båda väljargrupperna så måste du göra dig stor i båda de frågorna. Det är väldigt svårt att hitta två frågor där du kan samla folk på det sättet, säger Hjalmar Strid som är opinionsrådgivare hos Novus till TV4.

Som Fempers nyheter tidigare har rapporterat om har kvinnor och män olika prioritering av vad som är viktiga politiska frågor. Valforskning visar också att kvinnor oftare röstar vänster och män oftare höger.

– Skillnaderna i mäns och kvinnors vardagsverklighet – vad man jobbar med och hur beroende av välfärdsstaten man är – slår igenom politiskt och leder till att man har olika politiska prioriteringar och ser olika typer av problem, vilket i sin tur har lett till att vi får tydligare könsskillnader i partival, sade Maria Oskarson, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet och expert på väljarbeteenden till Femeprs nyheter under valåret.

Hon fortsatte:

– Inte minst är välfärdsstaten och politiken något som ligger många kvinnor väldigt nära. Vi har en stor offentlig sektor som i huvudsak är bemannad av kvinnor. Vård-, skola och omsorg är kvinnodomäner i väldigt hög utsträckning. Om vård-, skola och omsorg fallerar hamnar det på kvinnorna att lösa barnomsorg med jobbet och ta hand om gamla föräldrar.

I övrigt visade mätningen, som släpptes i dag måndagen 14 oktober, att stödet för regeringen ligger på ungefär samma nivåer som i september förra året.

– Den senaste tidens skriverier om sparkade landshövdingen Anna Kinberg Batra och att presidenten för en MC klubb varit gäst på Jimmie Åkessons bröllop verkar inte ha påverkat svenska folkets förtroende negativt för regeringen, säger Hjalmar Strid som är opinionsrådgivare hos Novus till TV4.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV