Startsida - Nyheter

Krönika

Donald Trump lider av snippavund

Sofia Lucas är serietecknare och författare till Kön av avund (2024) på Verbal förlag.

Serietecknaren och författaren Sofia Lucas har sett en ny film om Donald Trump och analyserar hans trasiga relation till kvinnor genom psykoanalytikern Karen Horneys teorier om psykologin bakom kvinnoförtryck.

I dagarna har det släppts en ny film om jordens guldgosse Donald Trump och hans eskapader som unghäst. Ali Abbas fångar på ett drabbande sätt Donalds omättliga driv att bevisa sig vilket leder honom djupare och djupare in i mörker.

Vi får också se en glimt av hans trasiga relation till kvinnor. Det är ingen nyhet att Donalds levnad kantats av kvinnliga kadaver. Men hur kommer det sig att Donald Trump tycker så mycket om att ligga med andra än sina fruar, grabba kvinnor ”by the pussy” och begränsa deras reproduktiva friheter? 

Psykoanalytikern Karen Horney skrev om psykologin bakom kvinnoförtryck. De psykologiska mekanismerna bakom behovet av att trycka ner kvinnor.

Mindervärdeskomplex bakom behov att trycka ner kvinnor

Hon menade att det i grund och botten handlar om ett mindervärdeskomplex. Redan vid tidig ålder förstår en stor del av befolkningen att de aldrig kommer att kunna ha en bebis i magen. Och att ha en bebis i magen är ju en overkligt stor och mäktig grej. Så när man får höra att man aldrig kommer att få uppleva det kan det leda till en känsla av avund och mindervärde.

Enligt Horney pratade samtliga hennes manliga patienter om en rädsla för att inte räcka till. En känslighet orsakad av osäkerhet kring sitt eget existentiella värde. Vissa pojkar med extra stor känslighet kan utveckla problem i sin relation till kvinnor när de växer upp. Behovet av att bevisa sin manlighet och sitt värde blir viktigare än kärlek och närhet. 

I det tillståndet finns tre sätt att öka på sin skadade självkänsla. Det första är att erövra kvinnor. Målet med den här metoden är att ha ”ägt” så många kvinnor som möjligt. Gärna de snyggaste och mest åtråvärda.

Män som lider av den här narcissistiska överkompensationen och kvarvarande ångest från barndomen, som daddy issues, blir också irriterade på kvinnor som tar deras relation på för stort allvar eller ställer ytterligare krav på bevis på manlighet. Säger saker som ”En sak jag har lärt mig: Det finns high maintenance. Det finns low maintenance. Jag vill ha no maintenance.” (“Trump: The Art of the Comeback”).

Förnedra kvinnor för boostad självkänsla

Det andra sättet att boosta självkänslan är genom att förnedra kvinnor. Gärna genom att välja lösa sexuella kontakter och köpa sex. Sådant som Brandaõ Jönsson kan tipsa om. På playboypartyn kan man känna sig större genom att se till att man är i ett överläge och betalar man för sig riskerar man inte att bli avvisad. 

Den sista och farligaste metoden är att försvaga kvinnans självkänsla. Genom att nedvärdera den man avundas minskar den jobbiga känslan. För om den vi avundas känns mindervärdig finns inget att vara avundsjuk på längre. Om man inte själv har en snippa kan man helt enkelt grabba någon som har det och säga att den är värdelös.

Sverige följer andäktigt valet i Amerika. Snart kanske vi får läsa om President Trumps utspel dagligen igen. Värt då att komma ihåg, om han får fortsätta sin vilda framfart med att dra in kvinnors och ickebinäras rätt till sina egna kroppar, att han eventuellt, högst troligen, gör det för att han saknar det han försöker skada. Det enda han aldrig kan få.

Sofia Lucas är serietecknare och författare till Kön av avund (2024) på Verbal förlag

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV