Den palestinska människorättskämpen Issa Amro är en av årets Right Livelihood-pristagare. Fempers Nyheter har talat med honom om sexuella övergrepp, folkmord och internationell rätt:
– Vi står vid en punkt där vi antingen stöder internationell rätt eller så blir internationell rätt värdelös, säger han.
Det har bara gått några veckor från Internationella brottmålsdomstolen ICC:s utfärdande av en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och tidigare försvarsminister Yoav Gallant, liksom Hamasledaren Mohammed Deif för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Issa Amro är i Stockholm för att ta emot Right Livelhood Award. När vi möts en mörk decembermorgon med fallande blötsnö menar han att hur väst väljer att agera i frågan – att stå bakom domstolens oberoende och integritet eller inte – utgör ett lackmustest.
– Vi står vid en punkt där vi antingen stöder internationell rätt och använder den för vår framtid eller så blir den värdelös, säger han.
Issa Amro och organisationen Youth Against Settlements, som han grundade för sjutton år sedan, är en av årets pristagare av årets ”alternativa Nobelpris”. De får Right Livelihood Award för ”deras orubbliga icke-våldsmetoder mot Israels olagliga ockupation och deras stöd till palestiniernas fredliga medborgaraktioner”. Själv menar Issa Amro att han delar priset med hela den palestinska befolkningen:
– Å ena sidan är jag glad att det inte bara är jag, Issa, som får priset utan det är hela Palestina som prisas, å andra sidan vet jag att människor lider enormt, säger han.
Sexuella trakasserier och övergrepp
Han lyfter särskilt kvinnors och barns lidande. I november i år larmade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) att kvinnor och barn utgjorde nästan 70 procent av alla bekräftade dödsoffer i Gaza under en sexmånadersperiod av Israels krig som inleddes efter Hamas terrorattack den 7 oktober 2023.
– Kvinnor och barn i både Gaza och Västbanken lider stort, och människor är djupt frustrerade över att det internationella samfundet inte stoppar det som sker, säger han.
Under Hamas attack användes våldtäkt som vapen vilket har fördömts men också ifrågasatts eller förminskats. Det senaste året har också den israeliska armén anklagats för att begå våldtäkt mot palestinska fångar, inte minst i det ökända fängelset Sde Teiman. Bland annat fördömde OHCHR i augusti i år uppgifter om att flera israeliska soldater hade utsatt en palestinsk fånge för ”sexuell tortyr”. Men sexuella trakasserier och hot om sexuellt våld används också i ockupationens tjänst under mindre extrema former.
Issa Amro berättar att israeliska soldater som tjänstgör i Hebron under det senaste året har utsatt flickor och kvinnor för sexuella trakasserier. Soldaterna gör det med vetskapen att det är svårt för den utsatta att berätta. Risken att utsättas för sådana övergrepp skulle kunna bli ett skäl för familjen att begränsa flickans eller kvinnans möjlighet att röra sig i offentliga rum. Men för Issa Amro har flera kvinnor och flickor vågat öppna sig om vad de har varit med om.
– En kvinna berättade att en israelisk soldat hade blottat sig för henne och sedan vittnade flera andra kvinnor om liknande saker. Jag insåg att det var mer än enskilda händelser, säger Issa Amro som vände sig till en israelisk journalist på tidningen Haaretz med uppgifterna.
Tabun bryts när människor berättar
Tidningen skrev om de sexuella trakasserierna i september i år. Övergreppet då en israelisk soldat blottade sig skedde kvällen den 17 augusti vid en av stadens vägspärrar. Kvinnan som utsattes berättar att det var när hon var på väg ut genom spärren som en av soldaterna stoppade henne och sade ”visa mig din handväska” och när hon gjorde det drog han ner sina byxor och sade ”Vill du ha? Kom och titta”.
– En tonårig flicka berättade att en israelisk soldat hade bett henne följa med in i ett rum. Hon skrek på honom, säger Issa Amro som samlade ihop några av de kvinnor som hade berättat om trakasserierna. De gick med på att prata med Haaretz om de fick vara anonyma.
Haaretz bevakning ledde till att soldaterna förflyttades vilket stärkte kvinnor och flickor i staden. Flera tackade honom för att han hade skyddat dem, något han värjer sig emot:
– Det var de själva som gjorde det eftersom de var redo att prata om det, säger han och fortsätter:
– Varje berättelse är viktig, och det är viktigt för mig att lyssna på dem. Det handlar inte bara om att göra saker utan att lyssna och få den som har utsatts att känna att de inte är ensamma om att drabbas av det här, och att du förstår.
Har själv utsatts
Liksom flickor och kvinnor i Hebron var redo att berätta om sexuella trakasserier är också han redo. Han var en av många palestinier som greps av Israel i samband med den 7 oktober förra året, trots att han inte har någon koppling till någon väpnad palestinsk grupp. Han har tidigare utsatts för fysisk misshandel men nu blev han också måltavla för sexuellt våld.
– Jag utsattes för ett sexuellt övergrepp, säger han och förklarar att han själv behövde bryta tabun:
– Det var svårt även för mig att prata om det, men några veckor efter att det hände insåg jag att det inte bara handlar om mig utan att det var många män som hade utsatts för liknande saker. Då kom jag fram till att jag borde prata öppet om det här och representera de som har utsatts, säger han.
Du jobbar på många fronter samtidigt, mot bosättare, israeliska armén och hela apparaten som ockupationen innebär, men du har också gripits av Palestinska myndigheten PA, hur orkar du?
– I juni angreps jag av folk med koppling till PA, säger han och drar ner skjortan för att visa ett ilsket ärr.
– Jag tittade på ärret i morse och det är därför jag visar det för dig nu. Ja, jag känner smärta, säger han och börjar berätta om hur hans mångåriga kamp för mänskliga rättigheter inleddes för över 20 år sedan, och hur han han hämtar kraft ur det.
Mångårigt ickevåldsmotstånd
Under andra intifadan, 2003, stängde Israel ner universitet han läste vid, Palestine Polytechnic University, i Hebron. Han började då leda studentprotester som genom civil olydnad krävde att universitetet skulle öppnas igen. Efter ett halvår hade de lyckats.
– Innan var jag en vanlig palestinier som ville bli ingenjör, jag tänkte mest på min egen situation och ville studera och bli professor. Det var min dröm, men när universitetet öppnades igen kände jag smaken av seger och det förändrade mig, säger Issa Amro som senare började arbeta tillsammans med den israeliska människorättsorganisationen B’Ttselem, och grundade Youth Against Settlements 2007.
Gruppen använder sig av ickevåldsmotstånd och dokumenterar den israeliska arméns liksom bosättarnas övergrepp mot palestinierna. Deras kamp för att öppna den nedstängda gatan Shuhada har gjort gruppen känd världen över. Under många år har han varit en viktig person i Hebron, en sådan person både barn och vuxna kan vända sig till och känner tillit till. Det är också från dem han hämtar energi för att fortsätta kämpa:
– Ju mer du gör för människor, desto mer passionerad blir du. När jag går på gatorna kommer barn fram för att krama mig och leka med mig. När jag ser dem känner jag att de ser mig som en person som gör något för dem, och det är det som får mig att fortsätta, säger Issa Amro som nyligen också har startat ett center för kvinnor och flickor i Hebron, Karamti Women’s Center. Syftet med centret är att ge kvinnor en egen plats, för att kunna jobba självständigt mot den israeliska ockupationen genom ickevåld.
Issa Amro har beskrivit sitt vägval i ett citat som återges på Right Livelihoods hemsida: ”Jag har tre val: att använda våld och bli en hjälte för Palestina under en månad, att acceptera att leva under ockupationen och acceptera att vara en slav, eller att bekämpa ockupationen med ickevåldsmotstånd. Så du väljer, alla skulle välja att strida med hjälp av ickevåld.” Han förklarar att ickevåldsmotstånd är inkluderande eftersom alla kan delta, ung som gammal, palestinier som människor från runt om i världen.
Internationell rätt ”en mekanism för fred”
På frågan om han fortfarande tror på internationell rätt svarar han att mycket står på spel, att mycket hänger på hur länder i väst nu väljer att agera:
– Det är ett test för västvärlden och för hur man implementerar internationell rätt, säger han och hänvisar till att många länder och ledare i väst, inklusive USA:s president Joe Biden, välkomnade ICC:s arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin. Reaktionen från västliga ledare efter Netanyahus arresteringsorder har däremot varit betydligt mer ambivalent, vissa EU-ledare har ställt sig bakom domstolens agerande, andra inte, medan Biden beskrev arresteringsordern som ”upprörande”.
– Antingen ställer man sig bakom ICC oavsett vem som är förövaren eller så ger man ledare som Bashar al-Assad, Netanyahu och Putin en gåva, en gåva till alla som bryter mot mänskliga rättigheter runt om i världen. Vi förlorar en mekanism, en fredsmekanism, säger Issa Amro som menar att palestinierna har avslöjat västländernas dubbelmoral. Samtidigt pekar han på det stora stöd som palestinierna också har.
– Jag ser många människor här i väst som protesterar, som står upp för våra rättigheter och för internationell rätt.
Detta har också betydelse för palestinierna. Han förklarar att hans stöd i Hebron och bland palestinierna har stärkts helt enkelt för att förståelsen för arbetet han har bedrivit i över 20 år ökar.
– Jag har jobbat med det internationella samfundet för att öka medvetenheten och bygga en internationell opinion mot ockupationen och för att sätta stopp för apartheid och folkmord, säger han.
Vad kan människor i Sverige göra för att stärka mänskliga rättigheter och palestinska människorättsförsvarare?
– Vi vill ha ett större erkännande från det svenska folket, att man ser oss som människor, att vi förtjänar jämlikhet, rättvisa och frihet, säger han och uppmanar svensk media att lyfta palestinska röster och att Sverige arrangerar utbytesprogram, exempelvis mellan svenska och palestinska kvinnoorganisationer:
– Och påverka EU så att alla handelsavtal ska vara avhängiga att Israel häver ockupationen.
Han anser också att även om Internationella domstolen ICJ:s beslut i frågan om Israel begår folkmord i Gaza lär dröja flera år så finns det tillräckligt mycket fakta och bevis för att Israels agerande faktiskt utgör ett folkmord, en slutsats också Amnesty International har dragit i en rapport som släpptes tidigare i december.
– Vi vet att Israel utför folkmord i Gaza, och när man undersöker på plats i Gaza så kommer man att hitta ett folkmords alla beståndsdelar. Men också den israeliska ockupationen och de israeliska bosättningarna är brott mot internationell rätt, och därför är det också ett brott att stötta dessa, säger Issa Amro.
Issa Amro
Issa Amro började jobba med ickevåldsmotstånd mot den israeliska ockupationen 2003 då han genom att leda studentprotester lyckades öppna universitetet i Hebron som hade stängts av den israeliska armén.
Han har bland annat arbetat med den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, och han grundade Youth Against Settlements 2007. Nyligen har han också tagit initiativ till att starta ett centrum för kvinnor, Karamti Women’s Center i Hebron.
Hebron ligger på det av Israel ockuperade Västbanken och staden är sedan 1997, då Israel och PLO undertecknade Hebronavtalet, delad i H1 och H2. Officiellt administreras H1, där omkring 170 000 palestinier bor, av Palestinska myndigheten. H2, där bland annat gamla stan ingår, och omkring 34 000 palestinier och 700 israeliska bosättare bor, kontrolleras av Israel.
1994 genomförde den israelisk-amerikanske bosättaren och högerextremisten Baruch Goldstein en terrorattack i Ibrahimimoskén i Hebron. Han sköt ihjäl 29 palestinier under ramadan och skadade över hundra personer.
Issa Amro och Youth Against Settlements tilldelades Right Livelihood Award 2024 för ”deras orubbliga icke-våldsmetoder mot Israels olagliga ockupation och deras stöd till palestiniernas fredliga medborgaraktioner.”
Right Livelihood Award, som också brukar kallas det alternativa Nobelpriset, har delats ut sedan 1980 till människor eller organisationer som jobbar för en ”rättvis, fredlig och hållbar värld för alla”. 198 pristagare har utsetts från 77 olika länder under de mer än 40 år som priset har delats ut.
I år är Issa Amro och Youth Against Settlements pristagare tillsammans med Joan Carling, som arbetar för urfolks rättigheter i Filippinerna, granskningsprojektet Forensic Architechture som dokumenterar övergrepp mot mänskliga rättigheter, och Anabela Lemos och organisationen Justiça Ambiental som jobbar mot miljöfarliga megaprojekt i Moçambique.
I januari i år meddelade Internationella domstolen, ICJ, att man kommer att utreda en anmälan från Sydafrika om att Israel bryter mot Folkmordskonventionen från 1948.
Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har i höst utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, tidigare försvarsministern Yoav Gallant, och Hamasledaren Mohammed Deif.
Amnesty International anser att Israel begår folkmord i Gaza, vilket organisationen beskriver i rapporten ‘You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza som publicerades i början av december.
I januari 2022 publicerade Amnesty International rapporten Israel’s Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime against Humanity där man argumenterar att Israel begår brottet apartheid. ”Vår rapport visar den sanna vidden av Israels apartheidregim. Oavsett om de bor i Gaza, östra Jerusalem, Hebron eller Israel, behandlas palestinier som en underlägsen folkgrupp som systematiskt nekas sina rättigheter” sade Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare, i samband med det.