Prenumerera

Logga in

Nyheter

Många unga kvinnor stressas av sin mobil

Ung kvinna med mobil i handen.

Många unga kvinnor stressas av sin mobilanvändning. Unga kvinnor känner också i större utsträckning än unga män att de har för liten kontroll över hur de använder sina mobiler. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet. 

Unga kvinnor känner ofta att de ägnar för stor del av sin tid på sina mobiler, och stressas också mer av sin mobilanvändning än unga män. I en ny studie från Göteborgs universitet har forskare använt information från en rikstäckande enkätundersökning tillsammans med fokusgrupper med intervjuer av unga vuxna i åldern 20–35 år. Resultatet visar att många unga både känner till negativa effekter som kan kopplas till mobilanvändning och känner stress över sin egen mobilanvändning. 

– Vi ser att unga människor i Sverige i hög grad känner att de inte använder sina smartphones på det sätt de skulle vilja. De upplever sig beroende av sin telefon på ett sätt som ger upphov till negativa känslor, säger professor André Jansson, projektledare för studien vid Nordicom som är ett centrum för nordisk medieforskning vid Göteborgs universitet.

Framför allt unga kvinnor stressas

Det är framför allt unga kvinnor som stressas av sina mobiler och de uppger också i studien att de inte har tillräcklig kontroll över hur de använder sina mobiler, och unga kvinnor upplevelser också en större moralisk dissonans, mellan hur de önskar de använde sina mobiler jämför med hur de faktiskt använde dem, än vad de unga männen gör. 

– Våra resultat visar att unga kvinnor ofta känner en starkare känsla av beroende och stress kopplad till sina smartphones. De känner oftare att de slösar tid på sina telefoner och att det påverkar deras förmåga att fokusera på andra, enligt dem själva, viktigare aspekter av livet, säger Karin Fast, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet.

Andra ses som mer sårbara

Studien visar också att det inte är ovanligt att människor ser andra som mer sårbara för negativa effekter av mobilanvändning än vad de själva är. Denna distansering från vad som uppfattas som problematiska beteenden är en välkänd företeelse inom forskningen. 

–  Människor vill gärna se sig själva som bättre än andra på att hantera de negativa effekterna av medier. Samtidigt ser vi att unga vuxna generellt sett är mer medvetna om de problem som smartphones kan orsaka, också för egen del, jämfört med äldre. De lever mer uppkopplade liv och kan berätta om negativa upplevelser som de haft själva eller som drabbat personer i deras närhet, säger André Jansson.

Studien Smartphone morality: A mixed-method study of how young adults judge their own and other people’s digital media reliancekan du ta del av här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV