
Hur kan man både ta och ge plats? Och hur blir en man bra ledare och förebild? Det är frågor som kvinnor och tjejer i Valsta i Sigtuna kommun har jobbat med inom projektet Ta plats Valsta. Fempers Nyheter har talat med projektledare Jenny Andersson och Amira Osman som deltog i projektet.
– Vill du bli en förebild måste du först lära dig om dig själv, om du vill bli en bra förebild kan du inte sätta dig själv först utan de du har ansvar för kommer först, säger Amira Osman som är koordinator i den ideella föreningen Mamma United, och som deltog i en del av av projektet.
Projektet Ta plats Valsta har genomförts i Valsta i Sigtuna kommun, en plats som av polisen har gått från att betecknas som ett utsatt område till ett ”riskområde” eller ett område som har socioekonomiska utmaningar helt enkelt. Ta plats Valsta pågick under hösten 2023 och 2024, för att stärka kvinnors och flickors rättigheter i samhället och ge dem verktyg att ta ledande positioner i samhället. Projektet har genomförts av Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, (KSAN), med verksamhetsstöd från Jämställdhetsmyndigheten.
Fempers Nyheter var med när rapporten Ta plats Valsta släpptes. Då berättade projektledare och verksamhetsutvecklare Jenny Andersson om varför och hur de genomfört projektet som innehöll ledarskapsutbildningar, gästföreläsningar, nätverksträffar och studiecirklar som några av kvinnorna själva höll i efter avslutad ledarskapsutbildning. Fokus har legat på att stärka kvinnor och tjejer att leda sig själv och att våga att leda och vägleda andra, liksom våga kliva in och ta plats i beslutande rum.
Samverkan en viktig faktor
När vi hörs några dagar senare berättar hon mer om vilka de viktigaste slutsatserna hon och KSAN har dragit av projektet:
– Jag skulle säga at civilsamhället är viktigt och verkligen fyller ett tomrum. Men det är tillsammans med kommun och näringsliv vi kan skapa förändring över tid. Tack vare projektet har deltagarna fått ett utökat nätverk och visa har fått sitt första jobb i Sverige, säger Jenny Andersson och fortsätter:
– Deltagarna har blivit stärkta av att vara i ett sammanhang och av att de kunnat öva sig på att ta plats, och att de har kunnat kalla sig ledare, säger Jenny Andersson.
Ledarskapsutbildningen har innehållit olika vinklar och aspekter. Under utbildningen har man diskuterat olika ledarskapsstilar, vikten av att ha förebilder, självledarskap och att deltagaren själv är en förebild, samt öva sig i tekniker om hur man kan skapa inkluderande och tillgängliga rum.
– Det kanske man tänker är självklart, men det är väldigt bra att jobba med vad vi tycker att ett inkluderande rum är och hur man skapar det. Hur man kan snälltolka, och avbryta på ett trevligt sätt om någon pratar för mycket?, säger Jenny Andersson under rapportsläppet.
Hon förklarar att man under projektets gång också har jobbat med filmer eftersom vissa av deltagarna inte har bott i Sverige så länge, och andra har svårt att höra på grund av hörselnedsättning. De har också jobbat med konflikthantering, påverkansarbete, liksom hållbart ledarskap. Det har också gått igenom vad härskartekniker är, hur dessa kan bemötas och hur någon som använder sig av härskartekniker kan uppmärksammas på det.

Vad hoppas du att deltagarna har fått med sig från ledarskapsutbildning och studiecirklar?
– Att de har blivit stärkta i att reflektera över sina egna värderingar, och kunna omvärdera också, hur man kan skapa inkluderande rum, att de har blivit stärkta i konflikthantering – det här är saker man kan applicera på så mycket, säger Jenny Anderssson, och fortsätter:
– Men också att de har känt att de är viktiga, att många av de som inte har bott i Sverige så länge har vågat prata. Och mer övergripande hoppas jag att de tar med sig känslan av att göra sina röster hörda utan att bli dömda, är trygga med det. Och att de känner att de har tillträde till det demokratiska samhället – det har varit grundläggande.

Vill stärka mammor
Ta plats Valsta har under projektet fått vara i Hyresgästföreningen i Sigtunas lokaler. Margareta Karlsson som jobbar på hyresgästföreningen förklarar att samarbetet har varit positivt inte minst då deras lokaler ofta stor tomma dagtid, och nu har kunnat användas för ledarskapsutbildningar, studiecirklar och nätverksträffar, som stärker ungas möjligheter att göra sig hörda i samhället.
Ta plats Valsta fick jobba på olika sätt för att komma i kontakt med grupper av deltagare som var intresserade av att delta i ledarskapsutbildningen och studiecirklarna, och har jobbat uppsökande bland annat på marknader, fritidsgårdar, skolor och gymnasium. De har också fått hjälp av Mamma United som jobbar för att stötta och hjälpa mammor att påverka sitt eget och sina barns liv och underlätta för dem att bli en del av samhället. Det var också på det sättet Amira Osman fick kontakt med Jenny Andersson och KSAN.
Amira Osman beskriver sig som en kvinna som alltid vill utvecklas, vill framåt. Hon är ensamstående mamma till tre döttrar och hon förklarar att hon känner igen sig i de mammor hon möter genom Mamma United.
– Vi vill stärka mammor som kanske inte kan så mycket svenska, som kanske har olika svårigheter och som är mycket hemma, säger Amira Osman som berättar om sin egen kamp för att såväl lära sig svenska som att förstå sig själv.
Hon har bott länge i Sverige men minns hur svår svenskan var, inte minst eftersom hon var van vid det arabiska alfabetet. Hon fick börja från noll genom att först lära sig det latinska alfabetet innan hon kunde börja läsa på svenska. Trots att hon är ambitiös och hon visste att hon hade lätt för att lära sig nya saker hade hon svårt att lära sig skriva på svenska.
– Något hindrade mig men jag visste inte vad som gjorde mig annorlunda. Vissa lärare sade att jag var slarvig, i många prov blev jag inte godkänd medan klasskamraterna blev det. Men jag hade en lärare, Love, som sade att ”jag vet att du är smart”, och det hjälpte mig, säger Amira Osman som förklarar att hon fick en bra förebild i den läraren.

Dyslexidiagnos gav bättre förståelse
Det var först senare när hon gick barnskötarutbildningen och började läsa om olika diagnoser som hon förstod att hon sannolikt hade dyslexi och att det var skälet till varför hon hade haft så svårt med att läsa och skriva på svenska. Hon vände sig till vårdcentralen och blev remitterad till en logoped.
– De sade att jag har dyslexi, och det gav mig nycklar till att förstå mig själv. Sedan fick jag också hjälpmedel när jag läste på min utbildning, säger hon och förklarar att hon efter att ha lärt sig orientera sig i det svenska samhället ville hjälpa andra kvinnor som befann sig i liknande situationer.
Hon vände sig därför till kommunens familjecenter och sade just det – att hon ville dela med sig av sina erfarenheter. Det dröjde innan hon hamnade rätt men när hennes 16-åriga dotter gjorde praktik under Järvaveckan i Stockholm mötte hon Mamma United vars arbete låg nära det Amira Osman ville göra. Genom dottern kunde hon kontakta Mamma United och blev sedan en av föreningens koordinatorer.
Inom projektet Ta plats Valsta arrangerade KSAN också gästföreläsningar med Katarina Vikström från Sigtunahem, Lina von Tell, praktikant på Fredrika Bremerförbundet som talade om jämställd ekonomi, Johanna Lindström från Prinsparets stiftelse om nättrygghet och Najat Abbas som är generalsekreterare för the Good Talents och som sitter i UN Women Sveriges styrelse. Amira Osman var på plats när Najat Abbas föreläste.
– Föreläsningen var full med kunskap och erfarenhet, jag träffade många kvinnor som vill lära sig och förstå sig själva. Jag lärde mig jag inte är ensam om att ha känslan att vilja hjälpa andra, det är många som har den känslan, säger hon och betonar att hon försöker att inte undvika känslor som kan verka jobbiga eftersom dessa, som stress, kan få en person att utvecklas.
– En ledare kan ha en bra eller dålig inverkan, och det gäller inte bara på arbetsplatsen utan också i familjen. Du kan vara en ledare i ditt hem, i din familj. Det är inte lätt att vara ledare särskilt om man inte är medveten om vem man är. Du måste förstå dig själv för att bli en bra ledare, och du måste förstå dig själv för att förstå andra, säger Amira Osman som hänvisar till Martin Luther King som exempel på en bra ledare och förebild, och nämner också Fredrik Reinfeldts ord ”öppna era hjärtan”. Själv vill hon vara en god förebild för sina barn, och andra människor i hennes närhet liksom i samhället i stort.
Hur kan kvinnor och tjejer stötta varandra?
– Genom att göra som jag gjorde när jag gick till Mamma United, och sade att jag vill stötta kvinnor. Att du ringer och intervjuar mig, det betyder att du stöttar mig och bekräftar mig, allt det vi gör och vill göra, det är ett stöd. Och när jag fick hjälp av Julia (Segersten) att komma i kontakt med Jenny (Andersson) var det ett stöd och en bekräftelse, säger Amira Osman och syftar på hur hjälp och stöd till en person ofta sprids vidare till andra som ringar på vattnet.

”Vill ta tillvara på klokskap”
Ta plats Valsta-projektet är avslutat men KSAN för nu en dialog med lokala aktörer för att undersöka hur verksamheten skulle kunna fortsätta i något format. Deras samarbetspartner ABF Norra Stockholms län är positiva till fortsatt samverkan liksom Hyresgästföreningen i Sigtuna och Mamma United. Även biblioteket och områdespolisen i Valsta är intresserade av ett fortsatt samarbete, och kommunens fältarbetare har genom projektet kunna presentera sig och sitt arbete för fler människor.
– Det är uppenbart att vår verksamhet har fyllt ett viktigt behov, säger Jenny Andersson och fortsätter:
– Vi vill finnas kvar i området och ta tillvara all den klokskap som finns där och fortsätta att utbyta erfarenheter och reflektioner tillsammans.
Under våren finns planer på att bjuda in en föreläsning av Fredrika Bremerförbundet som syftar till att motverka trakasserier på gatan, ”Stand Up Against Street Harassment”, men KSAN tittar också på andra sätt att fortsätta vara kvar i Valsta.
– Vi söker även fortsatt medel för att kunna finnas kvar i området och fortsätta att stärka tjejer och kvinnor i Valsta att ta plats och göra sina röster hörda, säger Jenny Andersson.