Prenumerera

Logga in

Debatt

Kvinnojourer: Rör inte skolans uppdrag att arbeta mot våld i nära relationer

Utredare Thomas Persson och skolminister Lotta Edholm.

Hösten 2022 ändrades skolans läroplan som gav sexualundervisningen tydligare plats och namn: sexualitet, samtycke och relationer. Men enligt den nya läroplansutredningen föreslås att det ämnesövergripande uppdraget ska strykas eller tonas ner. Det innebär en tydlig försämring för skolans möjlighet att arbeta våldspreventivt, skriver Kvinnojouren Lund, Malmö Kvinnojour och Kristianstads Kvinnojour.

Skolan är den centrala arenan för förebyggande arbete. En viktig del i svensk skolas uppdrag har under sju decennier varit att förmedla kunskaper om sex, kärlek, förhållanden och prevention. Hösten 2022 gjordes ändringar i läroplanen och undervisningen fick en tydligare plats och ett tydligare namn; sexualitet, samtycke och relationer. Denna ändring var ett försök till att bättre rusta vårt samhälle mot det som #metoo synliggjort och i linje med den nya lagstiftningen gällande sexuellt våld, den så kallade ”samtyckeslagen”. Skolan blev en tydlig hemvist för det våldsförebyggande arbetet!

Vi läser nu med djup oro det betänkande som överlämnades till skolministern den 26 februari där det föreslås att stryka eller tona ner formuleringar om vikten av undervisningen från läroplanen och ta bort det ämnesövergripande obligatoriska uppdraget till skolan. Istället föreslås att enbart undervisa om detta tvärvetenskapliga ämne i biologi, samhällskunskap och hem-och-konsumentkunskap. Detta är en stor försämring i skolans möjlighet att kunna verka som den centrala arena för förebyggande arbete som krävs för att våld i nära relationer ska minska och på sikt upphöra. 

Vi vet att om skolan arbetar normmedvetet och i nära samarbete med eleverna kan undervisningen resultera i att vi får färre stödsökande till vår jour. Effekten av våldsförebyggande arbete är väl beforskad och slutsatserna är samstämmiga: det förebyggande arbetet behöver stärkas och även nå yngre barn för att risken för våld i högre åldrar ska minska. Jourer och andra från civilsamhället kan lappa och laga när skadan redan är skedd genom att erbjuda stöd till våldsutsatta män/killar, kvinnor/tjejer och transpersoner/ ickebinära men är det så vi vill ha det?

Konsekvenser av en nedtoning av skolans uppdrag 

Vilka konsekvenser kan en reducerad undervisning i sexualitet, samtycke och relationer få för kvinnojourers kamp mot våld i nära relationer? 

  • Barn och unga får inte de kunskaper och möjligheter till reflektion om hur friska kärleksrelationer kan kännas, inledas och hur man avslutar på ett respektfullt sätt. 
  • Barn och unga får inte de kunskaper och möjligheter till reflektion om hur våld kan gestalta sig i relationer, var gränser går och visas eller var man kan vända sig för att få hjälp. 

Detta kommer på kort sikt slå hårt mot den redan dystra statistiken gällande våld i ungas nära relationer. Var tredje ung person som är eller har varit i en parrelation har erfarenhet av våld i nära relation. (Rapporten Våld i ungas nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, Allmänna Barnahuset, 2024)

Detta kommer på lång sikt bli vuxna som etablerat destruktiva relationsmönster och växer upp med sämre möjligheter att leva ett liv fritt från våld. 

Hur kan en avveckling av undervisningens bredd vara rätt väg att gå när Skolinspektionens rapport från tidigare i mars vittnar om elevers önskan om en utveckling av ämnet?

Kunskapsbrister i betänkandets egen konsekvensanalys 

Betänkandet saknar en riskbedömning kopplat till hur utsattheten för våld i nära relationer påverkas om undervisning i sexualitet, samtycke och relationer stryks eller “tonas ner”. Inte heller lyfts risken att våld i ungas nära relationer riskerar att sabotera deras möjligheter att lyckas i skolan (Överlien/Korkmaz ). Det finns även en tydlig koppling mellan till exempel gängbrottslighet och erfarenhet av våld i nära relation (dr. Jade Levell, Bristol university Boys, Childhood Domestic Abuse, and Gang Involvement). Varför tas inte dessa konsekvenser upp när den våldsförebyggande delen som tidigare haft en naturlig hemvist i undervisning i sexualitet, samtycke och relationer skall strykas eller “tonas ner”? 

Vi vill vara tydliga med vårt ställningstagande i denna frågan; rör inte vår sexualundervisning som fyller 70 år i år! 

Vår tydlighet grundar sig i tusentals stödinsatser där vi varje dag möter på konsekvenserna av hur våld i nära relationer påverkar. Våldsförebyggande arbete i skolan genom undervisning i sexualitet, samtycke och relationer är ingen religion som kan välja att tro på eller inte tro på. Våldsförebyggande arbete är en aktiv och effektfull åtgärd för att undvika att fler kvinnor dödas av en partner som de haft eller hade en kärleksrelation med, att var tredje ungdom som är eller har varit i en parrelation har erfarenhet av våld i nära relation och främja att unga personer i högre utsträckning ska börja tro på jämställdhet som en viktig del i samhällsbygget. 

Om inte skolan ska utbilda i detta kunskapsområde – vem ska då göra det? 

Kvinnojouren Lund

Malmö Kvinnojour

Kristianstads Kvinnojour

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV