
Regeringen vill satsa på ökad tillväxt i vårbudgeten och avsätter 4,35 miljarder till ett höjt rotavdrag. Vårdförbundet, Kommunal och Unionen kritiserar regeringens prioriteringar och efterlyser satsningar på att motverka arbetslösheten och en tryggad välfärd.
Vårdförbundet konstaterar att kommuner och regioner inte klarar av finansieringen av vården liksom att skapa tillgång till sjukvård i såväl glesbygd som i storstad, och menar att regeringen måste skjuta till omfattande resurser.
– Vården förväntas leverera när det gäller som mest. Men utan rätt förutsättningar i vardagen är det en orimlig förväntan. Regeringen har skjutit till 500 miljoner som extra förstärkning till psykiatrin, vilket är en välkommen satsning men det räcker dessvärre inte för att säkerställa en god och jämlik vård i normaltillstånd – och än mindre i händelse av kris eller krig, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.
”Lojaliteten har en gräns”
Vårdförbundet pekar också på att det krävs en större långsiktighet i de satsningar som görs – ofta lyfter regeringar, oavsett färg, fram ekonomiska tillskott i budgeten. Dessa tillskott gäller dock ofta bara ett år i taget. Kortsiktigheten skapar både osäkerhet och svårighet att planera långsiktigt.
– Våra medlemmar håller ihop vården varje dag, men lojaliteten har en gräns. Regeringen måste börja investera i vården – inte bara för att klara framtida kriser, utan för att den ska fungera varje dag, avslutar Sineva Ribeiro.
Vårbudgeten som presenterades under tisdagen innebär extra kostnader för 11,5 miljarder kronor. Finansminister Elisabeth Svantesson ser det höjda rotavdraget som en viktig satsning för att stärka byggsektorn.
– I osäkra och oroliga tider står Sverige starkt. Med statsfinanser i världsklass kan regeringen lägga en vårbudget som stöttar ekonomin samtidigt som vi investerar i trygghet och säkerhet. Steg för steg bygger vi Sverige rikare och tryggare, både i dag men också för våra barn och barnbarn, säger hon i samband med presentationen av vårbudgeten.
Över fyra miljarder till rot
Kommunal ifrågasätter att en så stor del av vårbudgeten går just till rotavdraget – omkring en tredjedel av utrymmet går till det. Från den 12 maj och året ut höjs avdraget från 30 procent till 50 procent av arbetskostnaden, och den posten beräknas kosta sammanlagt 4,35 miljarder kronor.
– I en av de största vårbudgetarna i modern tid så har Tidöregeringen helt glömt bort välfärden. I ett tufft ekonomiskt läge med varsel och uppsägningar runt hörnet borde regeringen tillföra mer resurser till kommunerna och regionerna. Tyvärr sviker finansministern välfärden ännu en gång, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.
”Handlar om matchningsproblem”
En av posterna i vårbudgeten är 60 miljoner kronor som ska gå till Arbetsförmedlingen, pengar som dels ska gå till bättre stöd för arbetslösa, dels till kontroll av arbetssökande. Summan är för liten, menar Unionen som vill se betydligt kraftigare åtgärder från regeringen för att få bukt med den stora arbetslösheten som i januari i år låg på 10,4 procent, jämfört med 8,5 procent i januari 2024.
– Sverige har en hög arbetslöshet. Den handlar i grund och botten om matchningsproblem. En fungerande arbetsmarknadspolitik kan lösa det och få fler i jobb. Det är regeringens ansvar och det ansvaret hade Unionen velat se regeringen ta i vårändringsbudgeten, säger Unionens chefekonom Tobias Brännemo, som ser satsningen på höjt rotavdrag som en både dyr och ineffektiv åtgärd.
Han menar att regeringen borde satsa på en aktiv arbetsmarknadspolitik, med särskilt fokus på de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Unionen lyfter tre satsningar: en personlig kontakt på arbetsförmedlingen, utbildningar för att stärka arbetssökandes kompetens, samt en subventionerad anställning för de som står långt från arbetsmarknaden.