Prenumerera

Logga in

Nyheter

Hot och våld bakom många arbetsolyckor – kvinnor drabbas ofta

Sjukvårdsanställd i vita byxor och vita träskor med rött kors på.

Hot och våld ligger bakom många allvarliga arbetsolyckor inom kommuner och regioner. Enligt en ny rapport från Afa Försäkring orsakas så många som var åttonde arbetsplatsolycka inom kommuner och regioner av våld eller hot. Ofta är det kvinnor som drabbas. 

12 procent av alla allvarliga arbetsplatsolyckor inom kommuner och regioner orsakas av våld eller hot. Det framkommer i en ny rapport från Afa Försäkring som också visar att det i hög utsträckning är inom kvinnodominerade yrken detta förekommer, och därmed är det också framför allt kvinnor som drabbas. 

– Inom kommun- och regionsektorn ligger hot och våld bakom 12 procent av de allvarliga arbetsolyckorna. Undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter, med flera är de som oftast drabbas. Den yrkesgruppen står för hälften av alla olyckor orsakade av hot och våld i sektorn. Även anställda inom barnomsorg och skola är utsatta, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som har skrivit rapporten.

Kvinnor drabbas mest

De hot och våld som rapporten hänvisar till kan handla om verbala hot, eller att bli slagen, sparkad eller knuffad och kan orsaka såväl fysisk som psykisk skada. Av nästan 1 700 allvarliga olyckor som orsakades av hot eller våld i kommuner och regioner drabbades kvinnor i nästan 1 400 fall. Lite mer än 300 av dessa olyckor drabbade män. 

– Att kvinnor drabbas av flest olyckor beror dels på att tre av fyra sysselsatta inom kommuner och regioner är kvinnor, och också på att kvinnor i högre utsträckning arbetar i de yrken där de här olyckorna är vanliga, säger Elin Henriksson.

Allra störst risk för att drabbas av denna typ av olyckor har undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter, och undergrupperna elevassistenter, behandlingsassistenter och socialpedagoger har högst risk att drabbas. 

Leder ofta till stressreaktioner

Beroende på yrke kommer risken att drabbas från olika håll. Inom vården kan hot eller våld komma från brukare och patienter, för personal i skolan kan det komma från en elev, eller att en anställd skadas när hen ingriper i konflikter mellan elever.

– Inom vårdyrken handlar det ofta om våld från brukare och patienter, som kan ha en demenssjukdom eller lida av psykisk ohälsa. Misshandeln leder ofta till skador på händer och fingrar samt på huvud, hals och ansikte. Psykiska skador som stressreaktioner är också vanliga, säger Elin Henriksson.

För anställda som jobbar med socialt arbete finns det också skillnader på var hotet eller våldet kommer ifrån beroende på yrke. 

– För socialsekreterare är hot vanligast, och kan bero på missnöje med fattade ärendebeslut. För behandlingsassistenter och socialpedagoger, med flera är våld vid arbete med elever och klienter vanligast. De fysiska attackerna kan bestå i att den drabbade blir slagen, knuffad eller får föremål kastade mot sig. Olyckorna leder oftast till stressreaktioner, säger hon.

Afa Försäkrings rapport bygger på en genomgång av 1 695 olycksfall på arbetet inom kommuner och regioner 2019–2023, som Afa Försäkring har godkänt som arbetsskador.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV