
En sexbrottsmisstänkt man tilläts jobba kvar i hemtjänsten i Umeå trots att kommunen kände till åtminstone ett misstänkt övergrepp mot en kvinna. Det visar en granskning som SVT har gjort. Nu vill regeringen införa obligatorisk bakgrundskontroll inför en anställning inom äldreomsorgen.
SVT:s granskning visar att en äldre kvinna som har hemtjänst i Umeå kommun larmade om att en man som skulle ge henne omsorg istället begick övergrepp mot henne i duschen.
– Det minsta man kan säga är skandal, säger geriatrikprofessorn Yngve Gustafson till SVT.
Flera kvinnor i åldern 80–90 misstänks ha blivit utsatta för sexuella övergrepp av samma man. SVT:s granskning visar att redan innan polisen började utreda händelserna hade Umeå kommun kännedom om åtminstone ett av övergreppen. Trots den kunskapen gjorde kommunen ingen polisanmälan, och inte heller någon Lex Sarah-anmälan kring händelsen. Den enda åtgärden kommunen vidtog i det skedet var att mannen inte längre fick komma till den utsatta kvinnans hem, men han tilläts fortsätta jobba i andra brukares hem. Umeå kommun anser inte att man har agerat fel.
– Utifrån den kännedom som vi hade om situationen och om den enskilde medarbetare så tycker jag att vi gjorde ett korrekt beslut, har biträdande verksamhetschef Malin Hansson sagt till SVT i ett tidigare skede.
”Skyddar inte de gamla”
Detta trots att kommunen hade fått information om att mannen mot hennes vilja tagit på henne i samband med att hon fick hjälp att bli duschad, samt uppmanat henne att sära på benen. Den informationen finns enligt SVT i hemtjänstens egna loggbok. Kvinnan hade berättat för annan personal inom äldreomsorgen om vad som hänt. Ändå fick mannen alltså fortsätta att gå hem till brukare. Ett av de andra sexuella övergreppen som mannen misstänks för ska ha skett tre veckor efter att kommunen fick information om övergreppet mot kvinnan i duschen
– Chefer borde ställas till svars för att de inte skyddar de gamla på ett anständigt sätt, säger Yngve Gustafson som tolkar Umeå kommuns underlåtande att agera som ett försök att mörka det första sexuella övergreppet man fick kännedom om. Kommunen har meddelat att det är brukaren själv som avgör om en händelse ska polisanmälas eller ej, något Gustafson ställer sig kritisk till:
– Om en kommun har ansvar för människor med kognitiv nedsatt kapacitet och liten egen förmåga att göra en polisanmälan är det självklart kommunens ansvar att anmäla, säger Yngve Gustafson.
Malin Hansson anser dock även fortsatt att kommunen inte gjorde något fel när den sexualbrottsmisstänkte mannen tilläts fortsätta jobba i andra brukares hem.
– Tills vi hade fastställt vad som faktiskt hade hänt – ja, säger hon.
Elsa vill hjälpa andra att berätta
Mannen togs först ur tjänst när en annan brukare hade polisanmält honom för ett sexuellt övergrepp. Enligt SVT ska Umeå kommun se över sina rutiner kring hur och när polisanmälan ska göras. Den sexualbrottsmisstänkte mannen nekar till brott. Mannen som i april häktades för grovt sexuellt ofredande av en kvinna i 80-årsåldern, häktades på nytt i förra veckan, misstänkt för grov våldtäkt mot en äldre person som ska ha skett i februari i år.
– Misstankarna gäller allvarliga övergrepp mot äldre skyddslösa personer, säger målsägandebiträde Emily Töyrä, till SVT Nyheter.
I slutet av 2024 avslöjade UNT att flera allvarliga sexuella övergrepp hade begåtts av en man som jobbade inom hemtjänsten i Uppsala kommun. En av de som utsattes för en våldtäkt var 84-åriga Elsa. Hon våldtogs av samma man som hon tidigare hade anklagat för att ha blottat sig för henne. Trots det tilläts mannen fortsätta jobba hemma hos brukare, och även Elsa, som alltså senare våldtogs av mannen.
– Seden våldtog han mig. Jag var fast som en råtta i en fälla, sade hon till SVT Nyheter i december 2024, efter att hon förra året bestämde sig för att öppet berätta om vad hon utsattes för. Hon berättade också att hon fortsatt var rädd för mannen:
– Det har varit jobbigt att gå ut och prata om det här i offentligheten. Men jag vill att det ska få andra kvinnor att våga. För jag har känt en sådan skam, trots att det inte var mitt fel.
Var redan misstänkt för sexuellt övergrepp
Mannen var dessutom redan avstängd från ett tidigare jobb just för ett sexuellt övergrepp. Ändå fick han jobb i Uppsalas hemtjänst. Trots att Elsa fick hjälp av sitt barnbarn att göra en polisanmälan lades utredningen senare ner.
– Det känns som att mitt ord inte är värt någonting när man lägger ned utredningen, säger Elsa, till SVT.
Efter de sexuella övergreppen inom hemtjänsten i både Uppsala och Umeå kommun vill regeringen nu införa obligatoriska bakgrundskontroller inför anställningar inom äldreomsorgen. Sveriges Radio rapporterar att regeringen har låtit genomföra en snabbutredning som har förslagit att kontroller likt dem som redan görs inför anställning i skola och förskola, också ska gälla inför anställning inom äldreomsorgen.