Prenumerera

Logga in

Nyheter

Förslag på nya åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck

Viveca Lång och Gunnar Strömmer står vid varsitt bord med mörk bakgrund.

Hemliga tvångsmedel bör få användas för att utreda äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott. Det föreslår utredningen om förstärkta åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck som justitieministerGunnar Strömmer (M) tog emot under onsdagen. 

Den särskilda utredaren Viveca Lång lämnade över utredningens betänkande Stärkt lagstiftning mot hedersrelaterat våld och förtryck i samband med en pressträff med justitieministern under onsdagen. Utredningen föreslår flera skärpningar i lagstiftningen bland annat att hemliga tvångsmedel ska tillåtas för att utreda äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott, liksom vid försök eller förberedelse till de två brotten. Utredningen har också tittat på regelverket för utländska månggiften. 

Utredningen har också fokuserat på att motverka tvångsäktenskap och barnäktenskap och tror att förslagen som presenteras kommer att leda till ökad jämställdhet mellan kvinnor och män, stärka skyddet för barn från att fara illa, samt stärka brottsbekämpande myndigheters möjligheter att utreda och lagföra hedersrelaterad brottslighet.  

– Om vi ska komma åt det hedersrelaterade våldet och förtrycket måste vi sätta stopp för de ofrivilliga och olagliga äktenskapen, som är bland de tydligaste uttrycken för hederskontrollerande normer. Jag välkomnar den här viktiga utredningen och ser fram emot att skicka förslagen på remiss, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Äktenskapsresebrott nytt begrepp

Utredningen föreslår också fler situationer ska omfattas av straffbestämmelserna om äktenskapstvång och att ”äktenskapsresebrott” liksom ”äktenskapsresebrott mot barn” ska ersätta begreppet ”vilseledande till äktenskapsresa”. Bestämmelsen utvidgas till att ”även omfatta att en person genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmås att resa”, och utredningen föreslår också att försök att förmå någon att resa ska kriminaliseras. 

Vad gäller barnäktenskapsbrott kan den person straffas som låter ett barn gifta sig, det vill säga främst vårdnadshavare men även familjeöverhuvuden. Utredningen anser att samma personer ska kunna straffas för den nya bestämmelsen om äktenskapsresebrott mot barn.

Vissa straff föreslås skärpas

Utredningen föreslår vidare att straffskalorna för brott som äktenskapstvång, barnäktenskapsbrott och äktenskapsresebrott ska skärpas. Straffskalorna för äktenskapstvång och barnäktenskap föreslås skärpas från dagens straff på som högst fyra års fängelse, till fängelse som lägst i sex månader och högst sex år. Vad gäller straff för äktenskapsresebrott föreslås det höjas från som högst två års fängelse i dag till högst fyra års fängelse, och samma straffskala ska gälla äktenskapsresebrott mot barn. Däremot anser utredningen inte att straffskalan för hedersförtryck ska skärpas.

Det undantag som finns från förbudet att erkänna utländska månggiften föreslås tas bort, liksom undantagen för tvångsäktenskap och barnäktenskap. Utredningen anser inte att tvång att vara kvar i ett äktenskap bör kriminaliseras särskilt, och menar att om regeringen ändå går vidare med en sådan kriminalisering så bör det kräva att en person ”genom olaga tvång, vilseledande eller utnyttjande av utsatt belägenhet hindrar en person från att lämna ett äktenskap”. Utredningen föreslår att förändringarna i lagen ska träda i kraft den 1 juli 2026.

Utredning

Utredningen betänkande Stärkt lagstiftning mot hedersrelaterat våld och förtryck går att hitta på regeringens hemsida här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV