Prenumerera

Logga in

Nyheter

Byggnads stämmer Skanska för könsdiskriminering

Emil Persson invid en trappa i varseljacka.

En snickare tvingades byta om i ett allmänt utrymme då byggföretaget Skanska inte hade planerat omklädningsrum för både män och kvinnor. Byggnads anser att Skanskas agerande är ett tydligt exempel på könsdiskriminering och stämmer nu Skanska på 370 000 kronor. 

Den kvinnliga snickaren hade varit på föräldraledighet och när hon var tillbaka i arbete placerades hon vid ett lägenhetsbygge som Skanska utförde i Spånga i nordvästra Stockholm. Väl där upptäckte hon att det varken fanns omklädningsrum eller dusch för kvinnor. Istället fick hon byta om i ett kontorsrum som saknade tvättkran, sittbänk och torkmöjligheter. 

– Det är oacceptabelt att kvinnor fortfarande kan behandlas som ett undantag på svenska byggarbetsplatser. Det är en självklarhet att driva ärendet för vår medlem hela vägen till domstol, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande

Byggnads: ”Helt förkastligt”

Medan hennes manliga kollegor kunde byta om och duscha i fullutrustade personalbodar blev kvinnan hänvisad till kontorsrummet som utöver brist på duschmöjlighet också hade ett bristfälligt insynsskydd. Men inte heller det fanns kvar för henne att nyttja efter semester och vård av sjukt barn, då hade kontorsrummet tagits över av två män. Istället fick hon byta om i ett förrum till entrén. 

Förrummet hade såväl alla anställda på arbetsplatsen liksom besökare tillgång till, och det saknade dörrar och sittbänk. Enligt Byggnads innebar det här att snickaren inte hade någon möjlighet att duscha och byta om på ett värdigt sätt eftersom män kunde komma in medan hon bytte om.

– Det här handlar inte bara om dålig planering. Det är ett tydligt exempel på könsdiskriminering. Agerandet är helt förkastligt och måste få konsekvenser, säger Emil Persson.

”Vill skicka tydlig signal”

Byggnads kräver att Skanska ska betala 370 000 kronor i skadestånd. 150 000 kronor i diskrimineringsersättning och 20 000 kronor i allmänt skadestånd till den diskriminerade snickaren liksom 200 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet.

– Det är tydligt att Skanska brutit både mot diskrimineringslagen och kollektivavtalet. Vi kräver upprättelse för vår medlem och vill skicka en tydlig signal till hela branschen. Diskriminering ska kosta, säger Emil Persson som betonar vikten att byggbranschen i stort anpassar arbetsmiljön så att den är funktionell för både kvinnor och män:

– Ska vi kunna rekrytera fler kvinnor till byggbranschen måste de bemötas med respekt och ges samma förutsättningar som män. Att ett stort företag som Skanska agerar på det här sättet och dessutom tvingar oss att ta ärendet till domstol är under all kritik, säger Emil Persson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV