Det blev ingen vänsterseger i första valomgången i Brasilien. Men valet blev ändå en seger för mångfalden. Två personer från urbefolkningen valdes in till kongressen och för första gången någonsin i landets historia även två transpersoner.
Valet i Brasilien blev en besvikelse för de som hade hoppats och trott på en lätt seger för vänsterkandidaten Lula da Silva redan i den första valomgången.
Lula da Silva fick 48,4 procent av rösterna och ställs mot den högerextrema nationalisten och sittande presidenten Jair Bolsonaro i en andra valomgång den 30 oktober.
Men valet innebar framgångar för mångfalden. Två kvinnor från urfolken, Sônia Guajajara och Célia Xakriabá, valdes in i kongressen och följer därmed efter Joenia Wapichana, som blev den första kvinnan från urfolken i Brasilien att väljas in i kongressen 2018.
Även två transpersoner lyckades ta sig in i kongressen, vilket är en historisk landvinning.
En av transpersonerna är Erika Hilton.
– Vi ska bort från gathörnen, vi ska ut från fängelserna, vi ska bort från krackkvartarna och prositutitionen och istället tänka ut politiska förslag och lagar, sade en mycket glad Hilton när det stod klart att hon kommit in i kongressen.
Duda Salabert heter den andra transpersonen att nå samma historiska mål. Båda gick till val på att stå upp och ta politisk strid för hbtqi-personer, deras rättigheter och levnadsvillkor. Detta med löftet att deras ”politiska mandat i Brasilien ska bli mer organiserat, mer engagerat och stå närmare folket”.
Homofobin möter motstånd
Inför valet 2018 hotade ytterhögerpresidenten, Jair Bolsonaro i princip alla minoriteter. Han hade sedan länge visat avsky för hbtqi-personer, afro-brasilianare och kvinnor.
Hilton tillhör en ny generation som nu svarar upp mot det. För det lever hon under livvaktsskydd.
Brasilien är en av de farligaste platserna i världen att leva på för hbtqi-personer. Minst 310 ur communityn dödades förra året och av dem var 114 transpersoner, enligt Grupo Gay de Bahia.
Ett uppmärksammat mord var det på Marielle Franco, en svart lesbisk kvinna som var statsråd i Rio de Janeiro, och mördades 2018. Två före detta poliser sitter i fängelse i väntan på rättegång, åtalade för att ha överfallit Franco och hennes chaufför, men det är inte utrett vem som låg bakom mordet, rapporterar brittiska Guardian.
Brasilien är ett stort land med 214 miljoner invånare. Det finns stora skillnader mellan stad och landsbygd och rika och fattiga. En del skulle nog säga att det är lättare att leva som hbtqi-person i de stora städerna.
– Hbtqi+-personer på landsbygden drabbas hårt av våld och fördomar. Och eftersom vi som bor här är mer osynliggjorda är det vanligare med ensamhet och depression, säger Luana Oliveira aktiv i LGBT Sem Terra (ungefär Jordlösa hbt-personer) en del av MST – en organisation som bildar jordbrukskooperativ och är en av Brasiliens största folkrörelser med 1,5 miljoner medlemmar, till tidningen QX.
Två mandat till två urfolkskvinnor
Från urfolken valdes Sônia Guajajara och Célia Xakriabá in till kongressen. De stod på det progressiva vänsterpartiet PSOL:s lista. Med dessa två kandidater får den historiskt diskriminerade och exkluderade urfolken fortsatta representanter i kongressen. Den första kvinnan att väljas in från urfolken, Joenia Wapichana, lyckades inte bli omvald.
Men de är alla hårt attackerade från politiskt håll. Den högerextrema nationalisten Jair Bolsonaro sade under valkampanjen att han inte kommer vika en tum när det handlar om urfolkens krav och rättigheter.
Illegal skogsskövling och jakt och gruvdrift på urfolksterritorium rapporteras ha ökat markant under Bolsonaros år vid makten. Liksom våldet mot urfolken för att bereda plats för utvinning av naturresurser, såsom illegal skövling och avverkning samt gruvdrift.
Samtidigt har Bolsonaro dragit tillbaka stöd och resurser till urfolken som därmed fått svårare att driva sina rättigheter.
Lula da Silva beskrivs ha gått mer till vänster i det här valet. Han utlovar satsningar på att minska klyftorna mellan rika och fattiga och talar om insatser för att skapa social rättvisa.