Evenemang

Feministiska filmer på Tempo Dokumentärfestival

 My Imaginary Country av Patricio Guzmán visas på Tempo Dokumentärfestival.

6-12 MARS, STOCKHOLM+ONLINE

Tempo är Sveriges största festival för dokumentära uttryck och pågår mellan 6 och 12 mars i Stockholm med utvalda filmer som också finns att se på festivalens strömningstjänst Draken Film som går att se över hela landet.

I år har festivalen några särskilt drabbande filmer som på olika sätt lyfter viktiga feministiska frågor. Bland annat visas den hyllade dokumentärfilmaren Patricio Guzmáns nya film My Imaginary Country. Med skakande bilder och vittnesmål från demokratikampens frontlinje väver Patricio Guzmán ihop Chiles komplexa historia med nutida, globala sociala rörelser där kvinnorna stod i frontlinjen.

My Imaginary Country 
Patricio Guzmán, Chile, Frankrike, 2022, 83 
Med skakande bilder och vittnesmål från demokratikampens frontlinje väver Patricio Guzmán ihop Chiles komplexa historia med nutida, globala sociala rörelser. Den legendariske filmskaparen Patricio Guzmáns nya film skildrar upproren i Chile 2019 och den samhällsomstörtande rörelse som startade med några elevers protest mot den dyra kollektivtrafiken, och kulminerade med miljontals människor på gatorna och ett arbete med att skriva om konstitutionen. I centrum för denna enorma kraft stod kvinnorna. Deras krav på demokrati, ett mer jämlikt samhälle, bättre utbildning och sjukvård möttes med övervåld från regimen och många människor förlorade synen av de gummikulor som användes för att bryta upp demonstrationerna och sätta skräck i folket. Men hoppet vill inte ge vika. My Imaginary Country är en studie av en social rörelse, och ett dokument för framtiden, medan Chile gör upp med sitt förflutna och väljer vilken väg det ska ta.
Här kan ni se en trailer för filmen och läsa mer om den på vår hemsida.

I Elena Avdijas Stuntwomen får vi följa med när stuntkvinnorna Virginie, Petra och Estelle övar på sparkar i höga klackar, går på gym och diskuterar hur man bäst kraschar en brinnande bil.

Stuntwomen
Elena Avdija. Schweiz, 2022, 84 min, svensk premiär!
Att bli slängd ner för trappor, bli påkörd av en bil eller hamna i slagsmål är vardagsmat för Virginie, Petra och Estelle. De är filmens riktiga kroppsarbetare: stuntkvinnorna! I Elena Avdijas Stuntwomen får vi följa med när de övar på sparkar i höga klackar, går på gym och diskuterar hur man bäst kraschar en brinnande bil. Men hur påverkar allt detta låtsasvåld deras kroppar och psyken? De gav sig in i yrket för att de drömde om att få göra coola fightscener, men märker till sin besvikelse att de oftast får spela misshandelsoffer eftersom få actionfilmer har kvinnliga hjältar. Stuntwomen ger en unik inblick i filmindustrin där det fortfarande är en lång väg kvar att gå för att för att nå jämställdhet.
Trailer och länk till hemsida.

En annan arbetsplatsskildring som tyvärr ofta pratas om men sällan porträtterats med samma styrka inifrån är finska regissören Susanna Helkes Grymma tider – Vårdarbetets sånger.

Grymma tider – vårdarbetets sånger
Susanna Helke. Finland, 2022, 92 min.
När de trötta sjuksköterskorna framför körsånger som speglar den skrämmande verklighet de kämpar i blir det lika mäktigt som drabbande. Den krisande, hårt effektiviserade äldreomsorgen, går det rakt in i hjärtat. I korsdraget mellan effektivisering och ekonomisk vinning går något sönder. Vi får följa närvårdaren Tiina och pensionärerna i Kaavi i kampen mot besparingar och för närståendes värdighet. Där systemets lösning på ekvationen med den minskande offentliga finansieringen på grund av den åldrande befolkningen blir digitalisering: en robot möter de äldre på boendena och vårdare som jobbar på en distansvårdcentral. Märkliga digitala möten skapar frågor om värdighet och om vad som kan effektiviseras och inte. Det som man inte kan prata om, kan sjungas.
Här är trailer och länk till info på Tempos hemsida.

Puss hej då är den svenska regissören Annika Fredrikssons debutfilm som skildrar heterosexuell kris och jämställdhet i gungning.

Puss hej då
Regi: Annika Fredriksson. Sverige 2023. 73 min.
Heterosexuell kris och jämställdhet i gungning. Genom två systrar ges en ofiltrerad inblick i chocken att som nybliven mamma bli lämnad för en annan kvinna. Ena systerns mardröm utspelas i realtid, medan den andra systern är nyförlovad men börjar ifrågasätta både sin egen partner och varför familjeprojektet blev början på slutet. I Puss hej då levereras hela känsloregistret men också försonande insikter om föräldraskapets utmaningar för många män.
Här är länk till mer info om filmen på Tempos hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV