Nyheter

Männen dominerar i politiken

Riksdagsledamöter under omröstningen av vårbudgeten i riksdagen 22 juni 2022.

Det är fler män än kvinnor i politiken. Och det på alla beslutande nivåer – i riksdagen, region- och kommunfullmäktige. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån SCB.

– Det är genomgående färre kvinnor än män som har valts in i riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB i ett pressmeddelande.

I riksdagen är, sedan valet 2022, 46 procent av ledamöterna kvinnor och i kommunfullmäktige runtom i Sverige är andelen kvinnor 43 procent. Det innebär att andelen kvinnor både i riksdagen och i landets kommunfullmäktige ligger kvar på samma nivå som efter valet för fyra år sedan, enligt SCB:s undersökning.

I regionernas beslutande organ regionfullmäktige steg andelen kvinnor från 48 till 49 procent.

Störst skillnader i andelen kvinnor och män finns bland kandidaterna under 30 år och bland dem över 65 år.

– Det är tydligast är bland unga riksdagsledamöter, där 24 procent av de invalda är kvinnor. Samtidigt var det en relativt liten grupp unga som valdes in i riksdagen, säger Olofsson.

Könsfördelningen skiljer sig mycket åt mellan partierna. När en andel överstiger 60 procent och den andra hamnar under 40 brukar det betraktas som en ojämn könsfördelning.

– I riksdagen hade Sverigedemokraterna följt av Kristdemokraterna högst andel män bland sina invalda kandidater med 74 procent respektive 68 procent. I andra änden hamnar Vänsterpartiet följt av Miljöpartiet med en betydligt högre andel invalda kvinnor, 71 procent respektive 67 procent, säger Jonas Olofsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV