Recension

Sarah Delshad river murar mellan öst och väst

Sara Delshad är författare och journalist.

Sarah Delshad är aktuell med en ny bok som river upp fördomar om den muslimska kvinnan. Länge har den västerländska kvinnan setts som fri och priviligierad och den muslimska som offer för förtryckande strukturer. Men vi har mycket gemensamt och boken river murarna mellan vi och dom.

Sarah Delshad är aktuell med ”Muslimsk feminist? Javisst!” som är hennes första bok. Hon har varit aktiv muslimsk feminist i flera år och är verksam skribent och föreläsare. Med boken vill hon ge plats för muslimska kvinnor som är undangömda i den feministiska debatten. Hon vill slå hål på fördomar om den muslimska kvinnan, som oftast målas ut som osjälvständig och offer för förtryckande strukturer. Samtidigt som muslimska män ses som de främsta förövarna.
 
Boken är skriven för både muslimska och ickemuslimska kvinnor, och författaren vill utmana de stereotypiska föreställningar som finns om muslimska kvinnor. Delshad vänder också upp och ner på föreställningen om att västerländska kvinnor är priviligerade. Att slöjan är ett förtryck är lätt att peka på. Men västerländska kvinnor får dras med utseendefixering: Att pressas till att vara vacker, lång, smal etcetera. I väst plågas kvinnor av bantnings- och kosmetikaindustrin, porr och skönhetsoperationer. Häxjakten på kroppen står alltid där och lurar. ”Alla kvinnor i oss är faktiskt trötta” konstaterar Delshad.
 
Muslimsk feminism är inget nytt. Den har funnits i minst hundra år. Muslimska feminister menar att det är en feltolkning av religionen som leder till förtryck. Att det är de konservativa och patriarkala troende som avfärdar feminism. Delshad skriver om ett flertal kända muslimska feminister som hon inspireras av.

Guide för unga muslimska kvinnor

Boken är en handbok som är fylld av tips och råd till läsaren. Den är en guide för unga muslimska kvinnor bosatta i västvärlden. Även jag som icke-muslim relaterar till det hon skriver. Hon vänder sig till en yngre publik, och jag hade velat ha de här råden när jag var en ung feminist. Men jag tar tacksamt emot dem idag.
 
Delshad varvar personliga berättelser och analyserar med personporträtt, intervjuer, historiska perspektiv och råd genom hela boken. Hon blandar humor med allvar. Hon berättar om sina svåraste stunder i livet. Det känns genuint och äkta. Hon berättar om sina uppgångar och fall. Från att vara inlagd på en psykiatrisk akutavdelning till att vara en offentlig person som syns i media. Hon vill höja, peppa och stötta tjejer och kvinnor och vill visa att det går att ta för sig i livet.
 
Delshad skriver om föreställningar om islam och muslimer från väst och där finns en samhällskritisk. Att västvärlden har varit ett ideal efter kolonialismen, och att föreställningarna bottnar i rasism och främlingsfientlighet. Det är många analyser om slöjan som diskuteras i samhällsdebatten och Delshad vill tvätta bort fördomar kring slöjan.
 
Det här är en viktig bok som är unik på många sätt. Den liknar ingen annan feministisk litteratur. Stundtals genom boken får jag som läsare många nya kunskaper.

Massmedierna har under lång tid svartmålat den muslimska kulturen. Fördomarna är felaktiga och enorma och har lett till rasism och främlingsfientlighet. Vad innebär det egentligen att vara svensk eller muslim?Sätter vi inte in varandra i fack som skapar avstånd mellan vi och dem?

Vi är alla människor. Delshad drar upp rullgardinen och släpper in ljuset. Hennes budskap är att se bortom slöjan och att vi tillsammans ska kämpa för en bättre värld. Vi är alla jämlikar med samma mål i livet – jämställdhet. Patriarkatet rivs effektivare om vi stöttar varandra och förenas.

Titel: Muslimsk feminist? Javisst!
Författare: Sarah Delshad
Bokförlag: Romanus & Selling

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV