Den pågående väpnade konflikten i Sudan har väckt stark oro bland flera tunga organisationer. Bland annat UN Women som menar att situationen för sudanesiska kvinnor och flickor är allvarlig.
I Sudan kämpar två generaler om makten och fast i mitten är landets folk. Striderna mellan trupper från den nationella armén och en mäktig rivaliserande milis bröt ut lördagen den 15 april och har haft en förödande inverkan på det civila livet.
Hundratals har dött, tiotusentals har flytt, resten är fast i striderna utan mat och vatten.
UN Womens verkställande direktör Sima Bahous uttrycker stor oro över den pågående konflikten i Sudan.
I ett uttalande lyfter Bahous fram den ”fruktansvärda och oproportionerliga inverkan som konflikten kommer att ha på sudanesiska kvinnors och flickors liv”.
Dessutom betonar Bahous sudanesiska kvinnors motståndskraft inför konflikten, såväl som deras viktiga roll i strävan efter fred. Hon uppmanar alla parter att lyssna till deras uppmaningar om vapenvila och fred och att åta sig att stödja dem i deras ansträngningar.
UN Women är särskilt bekymrade över rapporter om sexuellt och könsbaserat våld i konflikten, som nått dem och som sannolikt kommer att bli vanligare ju längre konflikten pågår.
Bahous uppmanar alla parter i konflikten att se till att ”ingen kvinna eller flicka drabbas av dessa brott och att alla aktörer anstränger sig och gör allt de kan för att mildra den ökade risken”. Hon betonar att det inte får råda straffrihet för dessa handlingar, och varje fall av könsbaserat våld måste utredas och lagföras – utan undantag.
72-timmars vapenvila
På måndagen kom nyheten att Sudans armé och de rivaliserande paramilitära Rapid support forces (RSF) har gått med på en 72-timmars vapenvila som trädde i kraft vid midnatt till tisdag sudanesisk tid.
Förhoppningen är att vapenvilan kommer att tillåta evakuering av civil och utländsk personal som har varit stationerad i landet.
Tidigare försök till vapenvila har misslyckats och hittills har minst 427 människor dödats och mer än 3 700 skadats, enligt FN.
USA:s utrikesminister Antony Blinken sa att den 72 timmar långa vapenvilan var en överenskommelse mellan armén och paramilitära Rapid Support Forces efter 48 timmars förhandlingar.