I dag saknar en av tre kvinnor i EU ett arbete. Därför ska EU ta fram ny lagstiftning för att motverka diskriminering på arbetsmarknaden. Europaparlamentarikern och Femperskrönikören Carina Ohlsson (S) har utsetts till förhandlare i EU-parlamentet.
Det ska inte spela någon roll om du är kvinna eller man, vilken etnicitet eller sexuell läggning du har för att behandlas väl och bemötas med respekt på arbetsmarknaden.
Trots det saknar en tredjedel av kvinnorna i EU ett betalt arbete.
– 1 av 3. Här har vi ett arbeta att göra för att ge kvinnor samma förutsättningar som män att delta på arbetsmarknaden. Samtidigt vet vi att det inte räcker med att det ges förutsättningar för att delta på arbetsmarknaden, det handlar också om att sedan bemötas med respekt, säger Carina Ohlsson.
Men nu ska lagstiftningen ses över. Det innebär en närmare granskning av den diskriminering som redan sker vid till exempel tillsättning av tjänster (inte minst högre sådana), förutsättningar att bedriva eget företag men också risken för att utsättas för trakasserier från både kunder, kollegor och chefer.
Carina Ohlsson håller även på att förhandla uppföljningen av #metoo, där sexuella trakasserier är i särskilt fokus.
– De förslag som togs fram inför den rapporten ser jag redan nu att vi kommer få stor användning för när det nu är dags att förhandla lagstiftning på området kring hur väl våra medlemsstater arbetar med att motverka diskriminering, säger hon,
I Sverige finns Diskrimineringsombudsmannen. Men det innebär inte att diskriminering inte sker och förutsättningarna för att delta på arbetsmarknaden är inte lika, enligt Ohlsson.
– Jag ser nu fram emot dialoger med bland annat fackförbund, arbetsgivare och organisationer och myndigheter som arbetar med frågan. Har du tips på vem jag borde höra av mig till, tveka inte på att kontakta mig, säger Carina Ohlsson.
Arbetet beräknas pågå under 2023.