Startsida - Nyheter

Evenemang

Vad är det att vara människa? 

LÖRDAG 27 JANUARI, KL. 9.30–15.15, STOCKHOLM

Vad är det att vara människa? Vi bjuder in till en dag med spännande gäster och perspektiv. Anmäl dig till temadag den 27 januari

När: Lördag 27 januari – kl 9.30-15.15
Var: Stockholms Stadsmission Mötesplats Mariatorget & digitalt
Mat: Vi bjuder på fika och lunch
Pris: Kostnadsfritt till alla anmälda. Öppet för alla.
Arrangörer: SSNF och Stockholms Stadsmission

Dagen inleds med ett samtal om meningen med livet – varför vi längtar efter den, hur vi kan söka den och varför det är viktigt att lära sig leva innerligt. Vi fortsätter dagen genom att utforska begreppet existentiell hälsa och folkhälsa som handlar om vår förmåga att tro på och ta vara på livet. En god grundläggande existentiell hälsa stärker vår motståndskraft för att bättre kunna möta svårigheter, sorger och sjukdomar. Men hur når vi dit?

Avslutningsvis pratar vi om konsumtionens roll för vår existentiella hälsa. Vad finns det för yttre påverkan på våra val och välbefinnande? Vi försöker utforska identitetsskapande, hur vi bygger upp vår identitet både som individer och som kollektiv.

Som en röd tråd under dagens samtal löper frågan om alkoholen och berusningens roll i vår kultur. Berusningen är tätt sammanflätad med både livets framgångar och motgångar, både i sorg och lycka, vid fest och vardag, vid stress och som avkoppling – hur har det blivit så? Vad finns det för olika sätt att möta livets sorger och festligheter bortom berusning?

Bland de medverkande: 

Ted Harris, präst och teologie doktor specialiserad på Søren Kierkegaard. Han håller sedan flera decennier i retreater, pilgrimsresor och kurser på temat kristen andlighet och kontemplation.

Ann Lagerström
, journalist, författare och föreläsare. Hon har under de senaste tio åren studerat existentiell filosofi och psykologi och utvecklat existentiella samtalsmetoder för både individer och grupper.

Viktor Watz, vårdarbetare och expert på alkoholnormen och industrins roll i folkhälsoarbetet.

Cecilia Melder
, Teol.dr, i religionspsykologi, forskar med inriktning existentiell folkhälsa. Hennes avhandling ”Vilsenhetens epidemiologi” från 2011 har fått stor uppmärksamhet och öppnat dörren för existentiell hälsa även i Sverige.

Fanny Åström
, sjuksköterska, konstnär och skriver feministiska texter bland annat på @fannyarsinoe på instagram.

Lördag 27 januari – kl 9.30-15.15, Mariatorget, Stockholm

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV