Startsida - Nyheter

Troll på genuslistan

De senaste veckorna har Genuslistan, den nationella sekretariatet för genusforsknings mejlingslista för genusintresserade, blivit utsatt för så kallad trollning. Trollning kommer från engelskans ”trolling” och innebär att någon eller några på internetforum av olika slag avsiktligen retar eller provocerar de övriga. Resultatet blir att ”trollaren” lurar in de seriösa medlemmarna i fruktlösa diskussioner utan ände och att allt de säger vänds emot dem. I värsta fall kan inte forumet fortleva. 

Trollning startar ofta med ett till synes oskyldigt meddelande. Så påbörjades även genuslistans trollning. En medlem skrev och uppmanade kort genuslistans medlemmar att fira mansdagen genom att gratta alla män i deras närhet. Några svarade på detta, någon skrev att detta visst kunde göras, ifall meningen är att belysa normen. Den antifeministiska debattören Pär Ström fortsätter på temat genom att  utge sig för att vara genusforskare och inbjuda till ett seminarium om ”förtrycket mot männen”. Detta skapar reaktioner och det hela eskalerar och har ännu inte fått ett slut, trots att administratören ingripit vid flera tillfällen. Några av trollen verkar ha dragit sig tillbaka men ett ”troll” finns kvar; pseudonymen Mey Rose som tar till det ena absurda påståendet efter det andra och provocerar andra att svara. Pär Ström å sin sida uppmuntrar på sin blogg till mer ”trollning” eller ”genushyss” som han kallar det.

Forskning visar på två alternativa lösningar: ignorera eller stänga av.  Men om forumets medlemmar väljer att ignorera trollningsförsöken tar de ändå mycket energi och nya medlemmar som inte känner till överenskommelsen försvårar denna metod. Om forumet stänger av personerna ifråga blir det anklagat för att bedriva ”censur”. Och det är förstås inga problem att registrera sig igen med ny pseudonym.

Det är tydligt att feministiska forum på internet har ett särskilt behov av förhållningsregler mot och kunskaper om fenomenet trollning för att yttrandefriheten kring seriösa genusdiskussioner ska kunna försvaras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV