Prenumerera

Logga in

Nyheter

”Journalistik för viktigt för att ledas av bara män”

-Trots att flera stora mediekanaler i Sverige leds av kvinnor är det inte frågor av betydelse för kvinnor som dominerar nyhetsmaterialet. Journalistik är för viktigt för att fortfarande ha en manlig slagsida, säger Cecilia Zadig.

Dagens Nyheter har en, Svenska Dagbladet har en, Veckans Affärer har en, Sveriges Radio har en och Sveriges Television har en – kvinnlig chef alltså. Men hur använder dessa kvinnor sitt inflytande? Inte till att ge kvinnorna en röst i medierna, inte till att ge journalistiken en ny tyngdpunkt. Inte heller till att utnyttja sina verkliga konkurrensfördelar; typiskt ”kvinnliga” egenskaper som social förmåga, intuition och emotionell intelligens. I stället väljer de kvinnliga cheferna oftast traditionellt manliga ledarstilar.

Slutade på TV

År 2008 sa Cecila Zadig upp sig från TV, efter en framgångsrik karriär som undersökande reporter. Hon har bland annat fått Grävande Journalisters Förenings pris Guldspaden 1994, för ett nordiskt samarbetsprojekt om den ryska maffian. Och det var hon som avslöjade H&M:s utnyttjande av barnarbetare i tredje världen.

-Stefan Persson, dåvarande vd tillika son till H&M:s grundare var ursinnig. Han skrek åt mig i telefonen att vi inte fick sända reportaget. Men tack vare att jag hade en bra chef hemma (den enda gången jag har haft en bra chef, flikar hon in) vågade jag fortsätta. Min chefs ansiktsuttryck när jag kom hem med materialet var betalning nog för hela jobbet, säger Cecilia Zadig.

Beslutet att sluta på TV var inte helt enkelt. Cecilia Zadig beskriver framgångarna med missbrukartermer: det ger underbara kickar att både göra de farliga, jobbiga reportagen liksom att få beröm efteråt. Man blir hög! Och vill göra om det, igen och igen och…..

Lätt är rätt

Parallellt med arbetet på TV hade hon utvecklat ett ledarskapsprogram för kvinnliga chefer. För att de ska kunna leda sina medarbetare dit, till kickarna eller åtminstone till så bra resultat som möjligt.

-För jag insåg ändå att jag hade nått min formtopp inom journalistiken. Jag ville utgå från mig själv, och kände helt plötsligt: lätt är rätt. Jag hade fram till då sökt mig till det svåraste, till de stora utmaningarna och de skrämmande situationerna. Framöver skulle jag vila i det jag har lärt mig och lära ut det till dem som tror att mina erfarenheter är något att bygga vidare på.

Solister

När vi träffas har Cecilia Zadig just hållit ett frukostseminarium för chefer inom kultursfären, om att ”Leda solister”. Dit hör även journalister, för det ska sägas; att vara chef för journalister och andra skapande, idédrivna individer är inte det enklaste.

-”Solisterna” är starka personligheter, och kan prestera helt fantastiska resultat, men de är också sårbara, eftersom de ofta använder hela sin personlighet i det de gör. För att få fram det bästa av dem måste chefen vara tydlig, formulera målbilder och kommunicera helheten, om det så gäller enstaka projekt eller hela verksamhetens profil. Solisterna behöver också mycket beröm, bekräftelse och stöd.

För orka vara chef är det viktigt att ha en egen sfär. Dels kan det vara klokt att skaffa sig en mentor som kan ge professionella råd, dels är det viktigt med en sfär som inte har det minsta med jobbet att göra.

-Där man både kan gråta ut och fylla på.

Universitetskurs

Seminariet den här dagen höll Cecilia Zadig inom ramen för sitt företag Kvinnor, Ledarskap & Media där hon coachar kvinnliga chefer, håller föredrag och ger seminarier.
Hon har också en plattform inom akademin med kursen ”Kvinnors Ledarskap& Undersökande Journalistik” som är en 7,5-poängskurs vid JMK, Stockholms Universitet.
-Visst låter det som en riktigt fet klyscha men nu Lever jag min dröm. Jag är min egen chef, jag bestämmer, i princip, över min tid och jag ser människor växa! Kan det vara bättre? Ja, det kan det faktiskt; jag ska bli farmor i sommar!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV