Startsida - Nyheter

Nyheter

Arbetsgivare väljer bort vissa namn vid jobbansökan

Den som har ett namn som kan uppfattas som utländskt har 25 procents mindre chans att bli kallad till jobbintervju i Norge. Det visar norska forskare i en ny studie.

Forskarna har undersökt diskriminering i arbetslivet i Norge genom att skicka ut 1 800 fiktiva jobbansökningar som svar på riktiga jobbannonser. Ansökningarna skickades i par – med samma kvalifikationer men med namn som signalerade olika etnisk tillhörighet.

– I princip var det bara namnet som skilde de två arbetssökande från varandra. Ändå ser vi en signifikant skillnad i hur ansökningarna behandlades, säger Arnfinn H. Midtboen vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo, en av forskarna bakom studien.

Studien visar att även kön, geografi, sektor och bransch spelar roll. Diskrimineringen är större för män än för kvinnor, och större inom den privata sektorn jämfört med den offentliga. Enligt forskarna kan skillnaderna förklaras av att det rör sig om olika befattningar.

De offentliga tjänsterna, som söktes främst av kvinnor hade tydligare krav på formell utbildning än befattningar inom den privata sektorn, som framför allt hade sökts av män. Många arbetsgivare lägger stor vikt vid "personlig lämplighet" vid tillsättningen av tjänster, vilket lämnar utrymme för stereotypa bilder av vissa grupper av arbetssökande.

Studien bygger förutom de fiktiva ansökningarna på kvalitativa intervjuer med 42 arbetsgivare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV