Startsida - Nyheter

Få föräldrar hemma samtidigt

22 000 föräldrar utnyttjade möjligheten att vara hemma samtidigt med sina barn under det första halvåret 2012. Enligt en lag som började gälla den 1 januari i år kan ett barns föräldrar vara hemma samtidigt med föräldrapenning, så kallade dubbeldagar, i upp till 30 dagar under barnets första år. Syftet med den nya lagen är att föräldrarna tillsammans ska få bättre förutsättningar att knyta närmare band till sina barn i ett tidigt skede av barnens liv, enligt ett pressmeddelande från Försäkringskassan.

Tidningen Arbetet konstaterar att 11 000 barn har haft sina föräldrar hemma samtidigt, vilket kan jämföras med att det totala antalet barn i åldern 0-1 år är ungefär 100 000.

– Uttaget ligger på en låg nivå. Men trenden är att det ökar, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson vid Försäkringskassan, till Arbetet.

Dubbeldagarna motverkas av en annan av regeringens familjepolitiska reformer, jämställdhetsbonusen. Föräldrar som väljer att ta ut dubbeldagarna går miste om jämställdhetsbonus – maximalt kan de förlora 3 000 kronor, skriver Arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV