Startsida - Nyheter

Mobiliserar för nya påskprotester

Vad är Solrosuppropet?

– Det är en fortsättning på Påskuppropet, men också ett upprop mot fas 3. Det handlar om att stå upp och visa hur fel vi tycker att samhället har blivit. Jag är rädd för att den här situationen håller på att bli det normala, och vi måste tala om att vi inte vill ha det så.


Vad menar ni är fel i dagens system?

– De pengar som finns i det svenska socialförsäkringssystemet bildar en mycket stor summa. Miljarder kronor. Den har vi alla bidragit till och ska också få ta del av. Man ska inte riskera att som nu hamna utanför försäkringen om man varit sjuk sina max antal dagar. Vi behöver en försäkring som man kan lita på. De här pengarna är våra gemensamma och ska finnas för den som har oturen att bli sjuk.


Hur kommer det sig att du är engagerad i Solrosuppropet?

– Jag har suttit i riksdagen i socialförsäkringsutskottet och genom mitt arbete där träffat många som farit väldigt illa. Jag vill inte ha ett Sverige som tvingar sjuka från hus och hem.


Hur många är engagerade?

– Det vet jag faktiskt inte. Vi jobbar för att sprida information och få med så många som möjligt. Mest genom Facebook och kontakter, men också genom att få media att skriva om de här frågorna. Det handlar mycket om kontakter. I Umeå är jag en av fem aktiva som driver uppropet. Jag tror inte att vårt arbete skiljer sig i Umeå och Västerbotten från övriga landets engagerade i Solrosuppropet, möjligen att vi har mer personliga kontakter. Både de som är och har varit sjuka och de som ser de drabbade utifrån engagerar sig. I fjol var facket och kyrkan med. Det är viktigt att så många som möjligt engagerar sig.


Hur drivs Solrosuppropet?

– Här håller vi två seminarier per år med föreläsare och forskare i frågan. På annandag påsk sker själva manifestationen. Då blir det tal, musik, flygblad och annat. Den dagen är inte planerad färdigt ännu.


Varför är detta en hjärtefråga för dig?

– Jag sitter nu som Vänsterpartiets representant i den parlamentariska utredningen om socialförsäkringssystemet och tycker detta är en av de viktigaste frågorna i dag i Sverige. Jag har sett på nära håll hur fel det kan bli. Hur människor far illa. Det är viktigt att behålla välfärden, och ta hand om varandra för ett stabilt och tryggt samhälle.


Tycker du att det har skett några förbättringar i frågan sedan förra året?

– Nej. Folk blir fortfarande utförsäkrade. Det är fel. Media tar ibland upp enskilda fall som behandlas illa. Men detta är ett systemfel, inte ett enstaka fel.


Hur länge tänker ni fortsätta kämpa?

– Så länge det inte sker en förändring hoppas jag att det kommer finnas engagerade människor som säger ifrån.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV