Startsida - Nyheter

BBC ska släppa fram fler kvinnor

De nya riktlinjerna för BBC offentliggjordes under veckan av BBC Trust. Kritiken mot bristen av kvinnor i BBC är inte ny och i en studie som presenterades i våras framkom att av 127 programledare var bara 20 procent kvinnor och en av de elva viktigaste redaktörerna var kvinna.

Genusobalansen återkommer i många olika typer av program, i såväl nyhets- och faktabaserade program som i underhållningssektorn. Nyhetschefen James Harding lovade då att förbättra genusbalansen på nyhetsredaktioner och bland reportrar.


Lokalradion könsbalanseras

I augusti i år lovade också BBC:s generaldirektör Tony Hall att till och med slutet av 2014 ska 50 procent av programledarna i BBC:s lokalradio vara kvinnor. I dag är endast två av 33 programledare i morgonradion kvinnor. Och i landets mest populära raditostation, BBC Radio 2, är ingen av de jobbar som jobbar heltid som programledare dagtid kvinnor, skriver The Guardian.

De nya riktlinjerna kommer efter en lång tids prövning för det ansedda publicservice-företaget som det senaste året har skakats av skandaler kring Förra året sände den brittiska tevekanalen ITV dokumentären Exposure: The Other Side of Jimmy Savile. I dokumentären vittnade kvinnor om att de utsatts för övergrepp av Savile när de var barn. Jimmy Savile, som avled 2011, var en känd teveprofil som mellan 1960-1980-talet var programledare på BBC. Han tros ha begått övergreppen, varav omkring 30 våldtäkter, under sex decennier.


Övergrepp under sex decennier

Upp emot 450 inrapporterade fall har sedan kommit till polisens kännedom, av dem har det upprättats anmälningar och undersökningar kring 215 brott. Det har också förekommit anklagelser om att BBC skulle ha mörklagt information i fallet. Detta efter att ett av BBC.s program Newsnight lade ner en utredning i december 2011 om att Savile skulle ha begått sexuella övergrepp i många år. Skälet ska ha varit att redaktören ansåg att anklagelserna inte kunde stärkas, men ITV gjorde alltså en annan bedömning som ju sände sin dokumentär tio månader senare.

BBC:s dåvarande generaldirektören Mark Thompson har tidigare sagt att han inte kände till vad anklagelserna handlade om förrän de blev kända 2012. Men den tidigare nyhetschefen Helen Boaden menar att hon informerade honom om vad de handlade om i ett telefonsamtal i december 2011. Trots att Boaden lämnat uppgiften i ett brev till den utredning som tillsattes efter att omfattningen av Saviles övergrepp började bli känd fanns den inte refererad i utredningens slutrapport som friade BBC från någon mörkläggning i fallet.

I flera av Saviles program kom han i kontakt med barn och unga och det var ofta i samband med sitt jobb som övergreppen skedde. Då han till exempel samlade in pengar till sjukhus genom välgörenhet begick han övergrepp på upp emot 50-talet barn, och nu utreds över 30 sjukhus. Den överväldigande majoriteten av offren var barn, och de flesta var flickor. Det finns också mycket som talar för att Savile hade kunnat åtalas 2007-2009 då det riktades anklagelser mot honom för övergrepp som ska ha skett på 1970-talet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV