Mer än sällan ”skakas” idrottsvärlden av våldtäkter, misshandel, sexköp och pedofili. Ett i raden handlar om en nertystad gängvåldtäkt där de misstänkta är spelare i ett populärt fotbollslag från staden Steubenville i östra Ohio, USA. Författarinnan Katarina Wennstam kommenterar händelsen och tendensen att skydda en förövare, klubbs eller ett lags anseende.
Två 16-åriga pojkar från det aktuella laget har nu åtalats för våldtäkt på en jämnårig flicka. Än en gång får vi höra att händelsen har mörkats på grund av fotbollslagets betydelse för staden.
Feministiskt Perspektiv har tidigare skrivit om olika brott inom sportvärlden där de misstänkta ”skyddas” till förmån för att bevara klubben, lagets eller den misstänktes anseende.
Skandalen i Penn State som uppdagades för cirka ett år sedan är bara ett exempel på hur långt det kan gå.
Till och med när det handlar om sexuella övergrepp mot barn misstänkliggörs offren. Vem minns inte Patrik Sjöbergs berättelse om sin forne tränare Viljo Nousiainen ?
Våldtäkten i Steubenville är inget undantag. Misstankar finns om betydligt fler inblandade. Det talas om att flera spelare i det lokala fotbollslaget ska ha utnyttjat och våldtagit flickan och därefter hånat henne offentligt.
”Inte mycket värt”
Många i Ohio anser att polisen och myndigheterna försöker mörka händelsen för att inte fläcka ner stadens stolthet – fotbollslaget.
I Katarina Wennstams senaste bok Svikaren belyser hon sportens benhårda behov av att inte fläcka ner sitt rykte, där det enskilda offret lämnas åt sitt öde. Då handlar det om en homosexuell man som mördats.
– Om man är framgångsrik så får man liksom diplomatisk immunitet. Det spelar ingen roll vad personen gör eller gjort sig skyldig till. Det kan handla om allt från misshandel, narkotikabrott, våldtäkt eller att personen beter sig illa mot folk i största allmänhet, säger hon.
Katarina Wennstam är inte ett dugg förvånad över det som nu sker i Ohio.
– I ena vågskålen finns ett offer. Ofta en utsatt kvinna, barn, eller en misshandlad hustru. I den andra läggs den andres prestationer. När man jämför detta så väger alltid det mänskliga lidandet lättare. Det har alltid sitt enskilda offer och blir inte särskilt mycket värt.
Hon talar om liten ort, där laget eller skolan är jätteviktig. Hon nämner också ekonomins betydelse. Att det handlar om pengar, anseende och att locka till sig nya spelare eller elever.
– Då har vi de där vågskålarna igen som vägs mot varandra. I den vågskålen där killarna är, ligger mycket tunga betydelser för ekonomin. I den andra en enskild tjej som blivit utsatt fruktansvärt övergrepp. Då är det ändå, trots att många tror på det och tycker att det är för jävligt, så vill man inte att det ska få några juridiska efterspel.
Omöjligt
Katarina Wennstam har aldrig varit med om att vi får samma vågskål med en kvinna mot en man, då ”kvinnliga” prestationer aldrig väger lika tungt som männens.
– Om det finns något exempel på det så överbevisa mig. Det handlar om ”manligt” och ”kvinnligt”. Männens rätt att vara det ”manliga” geniet, segraren. Mot det kommer det alltid att vara så att ”kvinnligt” lidande väger väldigt mycket lätt.
Wennstam kommer in på idrottens stomme – hyllningen av ”manlig” fysik och de positiva aspekterna det för med sig.
– Det är i lagen som killarna lär sig att bli män. Mytbildningen är tajt kopplad till manlighetsbygget.
Det finns fortfarande en okunskap, en blåögdhet, oförmåga att se vad man själv är en del av, berättar Wennstam.
– Om man är en del av sporten tror jag att det är omöjligt att se att hur mycket man är med att reproducerar normer och strukturer. Samma sak gäller sportjournalister, säger hon och fortsätter:
– Sporten granskas av sportjournalister och de är ju i det. Man ska inte heller glömma att våra sportstjärnor är makthavare på den absoluta toppen. Alla sportjournalister vet att ställer man fel frågor och gör sig ovän med stjärnorna så kan man vara körd. Då blir det inga intervjuer.
Extra trögt
Katarina Wennstam menar att vi måste inse att vi alltid kommer att få se sådant här som det som nu utspelar sig i Ohio. I alla fall så länge som folk tjänar multum på enskilda idrottare eller lag.
– De är värda jättemycket på marknaden och många tjänar pengar på dem. Oavsett som det handlar om ett lag i en liten amerikanskt stad eller en topp världsstjärna. När våld eller våldtäkter mot kvinnor som begås av stjärnor eller som i det här fallet – några killar ur ett fotbollslag som har stor betydelse för staden – ja då får kvinnan lida bäst hon vill.
Så det finns inget att göra menar du?
– Jo. Massor. Aldrig sluta problematisera strukturer och normer. Att fortsätta kräva ansvar från de ansvariga. Att ta diskussionerna. Genom att sprida kunskap kommer vi framåt. Och dessa strukturer finns i hela samhället. Men sportvärlden är extra trög att förändra.