Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp, RSCI, har kartlagt tillgången till specifikt stöd för vuxna som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.
Undersökningen, som presenteras i dag, visar att ytterst få landsting erbjuder sådant stöd. I ett pressmeddelande lyfter RSCI fram statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, som visar att 7-8 procent av flickorna och 1-3 procent av pojkarna utsatts för sexuella övergrepp som barn. Det finns andra studier som tyder på att andelen utsatta kan vara betydligt högre och enligt Brå ökar anmälningarna om våldtäkt mot barn.
RSCI har funnits i 30 år och haft kontakt med tusentals kvinnor som vittnat om svårigheterna att få adekvat hjälp för att bearbeta upplevelserna, dels på grund av att många landsting inte erbjuder sådant stöd, dels för att väntetiderna är långa i de landsting där specifikt stöd finns att tillgå. Många utsatta söker hjälp först i vuxen ålder. Barnen tar till olika, inte alltid särskilt effektiva, strategier för att hantera traumat. 90 procent av barnen utvecklar posttraumatiskt stressyndrom, vilket i sin tur ökar risken för allvarliga följdsjukdomar som ätstörningar, depression och missbruksproblem. Den allmänna vuxenpsykiatrin är oftast inriktad på sekundära symtom, inte det primära traumat.
Efter att ha granskat vart inom vården kvinnorna vänder sig för att få hjälp att bearbeta sina trauman och vilken hjälp de erbjudits kan RSCI konstatera att den typ av verksamhet som skulle behövas är mycket sällsynt i Sverige.
– Vi behöver utmana föreställningen att den här gruppens behov kan tillgodoses utan specifik riktad verksamhet. Vi uppmanar de ansvariga att se över sin verksamhet så att de som utsatts för dessa brott får den hjälp de behöver, säger Carin Morholm, ordförande för RSCI en rikstäckande ideel förening som ger hjälp till självhjälp för kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp som barn.
Hela rapporten kan laddas ner via RSCI:s hemsida.