Startsida - Nyheter

#almedalen14: Jämställdhet först när det blir pengar över

Det har påpekats att Reinfeldts tal inte omnämnt något som har med jämställdhetspolitik att göra, att ordet jämställdhet inte nämndes en enda gång i hela talet. Feministiskt Perspektiv träffade Katarina Tolgfors, 2:a vice ordförande i Moderatkvinnornas styrelse, som var på plats i Almedalen och såg talet. Vi frågade henne vad hon tyckte om talet, ur ett jämställdhetsperspektiv.

Din kollega Ann-Charlotte Johnsson Hammar deltog i en partidebatt under Nordiskt forum i Malmö, där hon uttryckte problematiken hos Moderaterna med att nå ut med sin jämställdhetspolitik. Är det här talet ett exempel på det?

– Jämställdhetspolitik och jämställdhetsfrågor finns inom alla politikområden och det är ganska lätt att agera som Fi, när man bara fokuserar på en fråga, men för att det ska hålla ihop så är det viktigt att man har en bra arbetsmarknadspolitik. För jämställdhet i dag handlar mycket om arbetsmarknad, om kvinnors möjligheter att få en bra ekonomi, i att ha ett självständigt liv, kunna utvecklas och få samma positioner och möjligheter som männen har haft. Den grunden har Moderaterna i sin politik. En annan del i vår politik som också är jämställdhetspolitik även om det inte är etiketten för det, är att familjer själva ska kunna få bestämma hur man sätter ihop sitt liv. För familjer ser väldigt olika ut i dag och jag tror på en valfrihet, valfrihet i att kunna välja vård, välja skola för sina barn, att med rut-avdrag kunna avlasta ett stressat liv och ha råd att kanske ta in andra som kan driva företag och har jobb, som kan hjälpa till. Det tycker vi är jätteviktigt, och allt det här kanske låter mycket tråkigare och formellt, men det är sådana åtgärder som leder till jämställdhet.

Men förutom själva begreppet jämställdhet finns ju klassiska frågeställningar inom jämställdhetspolitiken som är återkommande inom alla partier att ta ställning till, som till exempel föräldraförsäkringen, kvotering, mäns våld mot kvinnor och så vidare, vilket inte heller nämndes?

– Det vi menar är att ekonomi och jobben, det är grunden för allt det här andra, för det jämställda samhället. För att vi ska ha råd med välfärden, som alla riksdagspartier tycker är viktig, ha råd med en bra skola och vård, det bygger på att vi har människor som jobbar och att företagen växer. Alla människor som kan vill ha ett jobb att gå till, och de pengar som blir över till skatter, som i dag är större än på väldigt länge, de ska vi använda till de som verkligen behöver det. Vi vill ha ett samhälle där alla får en chans.

Alla de problem som vi känner till kring könsdiskriminering på arbetsmarknaden, ojämnt uttag av föräldraförsäkringen och så vidare, är ju kunskap som vi haft i Sverige i många decennier, men vi har än så länge inte sett en förändring. Kan det inte vara relevant med en uttalad jämställdhetspolitik då?

– Jag menar att man måste se att det är en ansvarsfull ekonomisk politik och arbetsmarknadspolitik som leder till de åtgärder som i sin tur ger ökad jämställdhet. Feminism är en etikett, och Fredrik Reinfeldt vill inte sätta en etikett på det sättet, men han jobbar med de här frågorna varje dag. För självklart vill vi ju att samhället ska bli mer jämställt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV