Startsida - Nyheter

Inte bara snubbar på scen

Sound of Stockholm är Europas mest jämställda festival som ägs av de sex arrangörsföreningarna Audiorama, Fylkingen, Studio 53, FRIM, Samtida Musik och SEKT. Festivalen går av stapeln den 4-8 november 2014 och årets spelplatser är Kulturhuset Stadsteatern, Fylkingen och Audiorama med inriktningen nutida musik. Festivalen har ingen konstnärlig ledare och varje förening bidrar med sin egen profil, liksom de akter och artister som de vill dela med sig av till publiken. Vi ställde tre frågor till ordförande i styrelsen, Susanne Skog mitt i festivalens rusch inför helgen.


Hur uppstod Sound Of Stockholm och varför?

– Det har tidigare funnits en festival under Svenska Rikskonserter med den här typen av musik som hette Stockholm New Music men Svenska Rikskonserter lades ner och det gjorde även festivalen. Då gick sex till sju stycken föreningar som blev trötta på idén om att festivaler skulle vara styrda av endast en konstnärlig ledare som skulle bestämma innehållet. Vi ville och gick istället samman och skapade en ny festival och det blev Sound Of Stockholm. Där kunde vi bestämma det konstnärliga innehållet, tillsammans. Det är därför vår struktur skapar en bredd då vi alla har lika mycket att säga till om. Föreningarna sitter i programrådet och samtliga föreningarna arrangerar även sina kvällar under festivaldagarna.


Hur har ni tänkt kring era bokningar?

– Vi har ett programråd där det sitter personer från alla de olika medverkande föreningarna som bestämmer ett gemensamt program som kureras från själva Sound Of Stockholm som har blivit paraplyorganisationen. Riktlinjerna är att vi vill ha en spridning över genrer och genusaspekten, att det är 50/50 så långt det någonsin bara går. Inte bara gällande musiker utan även komponister och i styrelsen. Under andra hälften av festivalen håller alla föreningarna i olika kvällar där de står för innehållet helt själva och presenterar två akter utifrån genusaspekten. Men det är självklart att vi alla bokar i linje med det vi tycker är bäst och alla föreningarna gillar ju inte samma saker så det skapar en bredd. Genusperspektivet är givetvis inte heller det som ensamt styr våra konstnärliga avgöranden, bara den aspekt som man kan se hos oss alla, i våra annars helt olika ingångar i programläggningen.


Vad kan man förvänta sig av festivalen som upplevelse i sin helhet?

– Stor bredd, oväntade grejer och faktiskt inte bara snubbar på scen. Förutom konserter så pågår det seminarier och även ett baby-rejv på lördag för barn upp till sju år i kulturhuset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV