Startsida - Nyheter

Lunds kommun avskaffar delade turer

I slutet av förra veckan meddelade den rödgrönrosa majoriteten i Lund att de avskaffar delade turer inom kommunen. Kommunal jublar och hoppas att beslutet sprider sig: – Allt är negativt med delade turer. Obetalda håltimmar är vad det är, det är helt galet att det förekommer, säger utredaren Yeshi Wondmeneh.

Det står nu klart att delade turer för personal inom vård och omsorg avskaffas i Lunds kommun. De delade turerna är omdebatterade och skarp kritik har riktats mot att dela upp arbetsdagen på det här sättet. Fackförbundet Kommunals utredare Yeshi Wondmeneh välkomnar Lunds beslut och hoppas att det sprider sig till fler kommuner.

– Det är fantastiskt! Kommunal vill att delade turer helt ska tas bort. Vi har tidigare skrivit en rapport kring detta, vi har bloggat och skrivit debattartiklar. Delade turer stressar personalen och är en belastning i arbetslivet. Vi hoppas att Lunds beslut sprider sig och att alla kommuner tar bort det, säger hon.

Yeshi Wondmeneh berättar vidare om de negativa konsekvenser som delade turer har på både personalen och på brukarna.

– Allt är negativt med delade turer. Obetalda håltimmar är vad det är, det är helt galet att det förekommer. Det belastar fritiden, det sociala livet och familjelivet. Det drabbar speciellt ensamstående föräldrar som inte har tillgång till barnpassning. Dessutom har forskning från Stockholms Universitet visat att delade turer har en negativ påverkan på hälsan. Inom äldreomsorgen brukar man tala om dalar och toppar. Toppar syftar på när personalen hjälper de äldre med mat och hygien. Dalar är den tid då personalen ska kunna ägna sig åt de sociala bitarna, kontakten med de äldre som ska höja livskvalitén. Men under delade turer ska personalen inte vara där under dalarna utan endast under topparna då de absolut nödvändigaste tjänsterna utförs.

Delade turer finns främst inom kvinnodominerade yrken, även om det också förekommer inom yrkesområden där den största andelen anställda är män. Men det är kvinnorna som får ta den största smällen, menar Yeshi Wondmeneh:

– Det påverkar framför allt kvinnor. Men det förekommer exempelvis också bland bussförare, där andelen män är hög. Men delade turer är betydligt vanligare inom vård och omsorg. Dessutom är det 100 procent obetalt arbete för vård och omsorgspersonal. Inom kollektivtrafiken finns det lite ersättning, även om det inte är så mycket pengar det handlar om.

Stöd från flera partier

Men framöver slipper alltså personalen i Lund den extremt långa arbetsdagen där de måste arbeta några timmar, ha uppehåll för att sedan återkomma till jobbet samma dag.

Motionen om upphävandet av delade turer skrevs av vänsterpartisten Angelica Svensson som belyser hur personalens arbetsvillkor får stå i skuggan av målet om kostnadseffektivisering.

– Efter att jag lade motionen har vård och omsorg påpekat att det här var en form av besparing. Man schemalade på ett visst sätt för att spara pengar.

Förslaget fick stöd av Vänsterpartiets samarbetspartier Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ. Det var däremot en aning förvånande att Sverigedemokraterna liksom Förnyalund som till viss del ingår i ett samarbete med alliansen skulle rösta för förslaget.

Alliansen röstade emot motionen med motiveringen att de vill vänta tills budgeten ska beslutas på nästa möte, men de motsatte sig inte helt förslaget. Under de åtta som Alliansen har styrt Lunds kommun har de endast en gång tidigare stött en motion från Vänsterpartiet. Angelica Svensson berättar för Sydsvenskan att hon ser med glädje på utvecklingen.

– Det känns otroligt bra. Det mest glädjande var kanske att alliansen också var med lite på resonemanget. Och att vård och omsorg har börjat tänka på vad man kan göra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV