Startsida - Nyheter

Många turer kring samvetsfrihet för vårdpersonal

Om förslaget blivit verklighet och en rätt till samvetsfrihet genomdrivits hade vårdpersonal kunnat säga nej till att medverka vid abort. Vid omröstningen i landstingsstyrelsen i Kronoberg röstade Moderaterna och Centerpartiet för Kristdemokraternas förslag att utreda frågan. Folkpartiet la ner sin röst, medan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej. Anna Fransson (S) som är vice ordförande i landstingsstyrelsen var redan då tveksam till att förslaget skulle backas upp av en majoritet i landstingsfullmäktige, som tar slutgiltig ställning den 25 november. Centerpartiet på central nivå har kritiserat sina partikamrater i landstingsstyrelsen.

– Vi står inte bakom ett sådant förslag, det kan ge orimliga konsekvenser. Ska en sjuksköterska som tillhör Jehovas vittnen inte utföra en blodtransfusion, ska en katolsk läkare vägra skriva ut preventivmedel. Så kan vi inte ha det, vart ska det sluta, säger Anders W Jonsson (C) gruppledare och ledamot i riksdagens socialutskott till SVT.

Sven Sunesson, som är förste vice ordförande i landstingsstyrelsen sade sig ha svårt att se den sortens regler införas. Trots det röstade han ja till förslaget om fortsatt utredning, och motiverade sitt beslut i SVT:

– Det är inget fel i att utreda. Det som ska utredas är om det överhuvudtaget skulle vara möjligt att införa den här sortens regler. Utredningen hjälper oss sedan när det blir dags att fatta det avgörande beslutet i den här frågan. Det är till hjälp både för den som är för det här och den som är emot.

Pernilla Sjöberg som sitter i landstingsstyrelsen för Moderaterna sade sig också vara emot att vårdpersonal ska kunna vägra utföra vissa arbetsuppgifter, men röstade för förslaget och hänvisade till att hon vill ha kunskaper om vad Europakonventionen säger om vårdpersonals rätt att vägra arbetsuppgifter. På central nivå hade Moderata kvinnors ordförande Saila Quicklund ingen kommentar att lämna:

”Vi har inte diskuterat denna fråga i styrelsen. Finns alltså ingen ståndpunkt att lämna i dagsläget”, skriver hon i ett sms till Feministiskt Perspektiv.

Jämställdhetsministern Åsa Regnér skrev i en kommentar på sin Facebooksida att alla riksdagspartier utom SD står bakom den svenska abortlagstiftningen som antogs 1974. Hon framhåller att abortlagstiftningen utgår från kvinnans behov och inte personalens behov av att uttrycka sin personliga åsikt.

Barnmorskeförbundets etiska råd har enligt Aftonbladet kommit fram till att abort är kvinnans val och att hon inte bör skuldbeläggas mer än vad som redan sker. Enligt lagen har kvinnan rätt till abort och förbundets tydliga ståndpunkt är att en samvetsklausul inte platsar i lagstiftningen. I den konsekvensanalys Barnmorskeförbundets etiska råd har gjort dras slutsatsen att samvetsfrihet skulle begränsa vårdtillgängligheten och i förlängningen leda till ökad mödradödlighet.

Efter uppmärksamheten kring frågan rapporterade Smålandsposten (SMP) på torsdagskvällen att Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet ändrat sig och säger nej till utredning av en samvetsklausul.

– En utredning om samvetsfrihet sköts på den nationella nivån naturligtvis. Är det så att man vill motionera om detta får man göra det i riksdagen, säger Suzanne Frank (M), kommunstyrelsens ordförande, till SMP och säger också att det inte får finnas någon tveksamhet kring var Moderaterna står i abortfrågan.

Sven Sunesson (C) skriver i ett pressmeddelande att en utredning skulle kosta pengar och att man ändå inte skulle stödja ett förslag om införande av samvetsklausul. Folkpartiet skrev ett uttalande på sin hemsida att de inte på något sätt stödjer samvetsfrihet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV