På torsdagen, 10 juli, presenterade demokratiminister Birgitta Ohlsson vid en pressträff på Rosenbad Mona Sahlin som nationell samordnare under två år för insatser mot ”våldsbejakande" extremism.
– Jag har varit utsatt för hatet under många år, och därför är det lätt för mig att inse vad det betyder för andra människor än mig, i civilsamhället, att kunna åka runt och inte vara rädda hela tiden, säger Sahlin.
När antidemokratiska krafter växer på en skola och rektorn behöver råd för att motverka tendensen ska det finnas hjälp och stöd att tillgå. Det är ett exempel på vad Mona Sahlin (S) i sin nya roll ska bidra till att bygga upp.
Enligt Birgitta Ohlsson (FP) är uppdraget en fortsättning på det arbete som alliansregeringen bedrivit sedan sin första mandatperiod i syfte att få en samlande bild för att kunna förebygga vad regeringen kallar våldsbejakande extremism.
Uppdraget handlar inte om att ta fram nya strukturer, utan att jobba med de som redan finns. Sahlin ska fungera som ”spindel i nätet” och bygga broar mellan myndigheter, kommuner och organisationer på alla nivåer. Och Mona Sahlin var den Birgitta Ohlsson såg framför sig som förstahandsalternativ när hon övervägde kandidater för regeringsuppdraget, som pågår under två år.
Bland annat lyfter hon fram det faktum att Mona Sahlin i sitt engagemang för demokratiska rättigheter varit tydlig mot samtliga miljöer som Säpo identifierat som våldsbejakande – högerextremism, extremistisk islamism, och autonoma grupperingar.
Birgitta Ohlsson betonar att uppdraget handlar om att stärka demokratin. Civilsamhället ska stärkas för att kunna bidra till att både förhindra att människor ansluter sig till de ”våldsbejakande miljöerna”, och se till att det finns vägar att lämna. Bland annat berättade Ohlsson att det resurscentrum mot extremism som drivs i Fryshusets regi har startat en hotline, dit oroliga föräldrar och andra närstående kan ringa och få rådgivning på svenska, engelska och arabiska.
– Jag, som är feminist liksom Mona, tycker att det är viktigt att lyfta fram genusperspektivet i det här uppdraget, vilket inte har gjorts tidigare. Vi vet att de flesta i riskzonen är män, men vi ser också att det finns kvinnor som exempelvis rekryteras för att åka till kriget i Syrien och strida, säger Birgitta Ohlsson.
Hjulet ska inte behöva uppfinnas på nytt, utan den kunskap och det engagemang som redan finns – både i Sverige och i andra länder – ska tas till vara. Ohlsson lyfter fram Storbritannien, som var först ut i Europa med en nationell handlingsplan mot extremism, bland de länder vars erfarenheter är viktiga att ta vara på.
Mona Sahlin är hedrad över uppdraget och beskriver det som oemotståndligt utifrån sitt engagemang. Bland annat talade hon om sitt förestående besök på norska socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF:s sommarläger, som i år inte kan hållas på Utøya – en påminnelse om att hoten mot demokratin måste tas på allvar:
– Att bekämpa våldsbejakande extremism och bekämpa hot och hat, har för mig genom åren blivit något mycket mer än en politisk fråga. För mig har det kommit att bli en av grunderna för all politisk och demokratisk verksamhet, säger hon.
Mona Sahlin lovade att samla och dela med sig av kunskap, men även delta aktivt och tydligt i den offentliga debatten. Uppdraget som ledamot i Expos styrelse lämnar hon, tillfälligt, för att kunna stå helt fri i sitt uppdrag. På pressträffen fick Mona Sahlin frågan om hon inte riskerar att bli en måltavla för extremister i än högre grad genom att ta på sig uppdraget.
– I än högre grad… det vet jag inte om det är möjligt. Men det är inte vad det här handlar om för mig. Det är en fråga om demokrati. Det vet jag just därför att jag har varit utsatt för hatet under många år, och därför är det lätt för mig att inse vad det betyder för andra människor än mig, i civilsamhället, att kunna åka runt och inte vara rädda hela tiden. Jag vet vad det här handlar om och därför vill jag göra det, säger Mona Sahlin.