Arbetsmarknad, välfärd, mänskliga rättigheter och ett hållbart samhälle – det är de områden som Feministiskt initiativ kommer att prioritera inför valet. I veckan presenterade partiet sin valplattform.
Under lördagen presenterade F! sin valplattform där partiet vill visa på politisk bredd.
Arbetsmarknad, välfärd, mänskliga rättigheter och ett hållbart samhälle är de områden som Fi kommer att prioritera inför valet. En jämställdhetsfond för för att höja löner i kvinnodominerade yrken, arbetstidsförkortning, välfärd utan vinstuttag, samtyckeslagstiftning och skatt på växthusgasutsläpp är några av förslagen.
– Många fler kommer att se att vi är inte ett enfrågeparti, sade Gudrun Schyman. En del har uppfattat det så, en del har velat framställa oss som det. Här blir det tydligt att vi är ett ideologiskt baserat parti som, naturligtvis med genusglasögonen på näsan och den feministiska analysen i botten, tittar på alla politikområden. Det tycker jag är väldigt bra att det är tydliggjort.
Tidigare under året bjöd Feministiskt initiativ in allmänheten att vara med och prioritera de frågor som vi ska gå till riksdagsval på. Omröstningen bestod av 20 frågor som togs fram på valkongressen i februari. Ungefär 10 000 personer svarade. De tre mest prioriterade frågorna i omröstningen var:
-
En diskrimineringsfri och tillgänglig arbetsmarknad – aktiv politik för jämställda löner
-
Förändra sexualbrottslagstiftningen – kriminalisera sex utan samtycke
-
Välfärd utan vinstuttag
Har ni hunnit få några reaktioner från de andra partierna?
– Jag har ärligt talat inte hunnit skumma av det, här är så intensivt.
Vad är ditt intryck av forumet i övrigt?
– Det är ju väldigt livaktigt. Det finns ju ett behov av att vi delar med oss av varandras erfarenheter. Och det finns ett stort intresse från de andra länderna för ett feministiskt parti.
Vad tror du om potentialen för dokumentet som Nordiskt Forum ska resultera i?
– Det är alltid bra med sådana dokument för vi kan använda dem som plattform för att agera. Vi kan visa att vi är en bred rörelse, och inte bara enstaka feminister. Det har ju varit styrkan i de tidigare internationella dokument som tagits fram.