Startsida - Nyheter

Nina Ramsby och Aleksa Lundberg startar förlag

När kommer första boken?

– Första boken heter I heteroghettot - Det jävla ghettot, dikter av Nina Ramsby. Vi planerar att ge ut den under hösten 2014. Håll utkik på vår Facebook-sida och på Twitter, vi uppdaterar allt nytt som händer där!


Hur kom ni på idén?

– Idén kom upp under vår allra första fika tillsammans. Vi förstod direkt att vi hade mycket gemensamt som själar och transpersoner, och skämtade om att vi borde samla våra erfarenheter under ett gemensamt förlag. Det sista vi sa när vi skildes den gången var: "Vi kallar det Aleksa & Ninas bibliotek!" Under midsommar i år beslöt vi oss för att göra verklighet av den, från början, skämtsamma idén. Vi känner själva ett starkt behov av ett transfeministiskt förlag i Sverige.


Varför ett förlag?

– Vi uttrycker oss båda mycket i text och tycker alla former av litteratur är spännande. Vi har flera idéer om framtida böcker vi själva vill ge ut, och istället för att leta efter någon annans förlag vill vi skapa ett eget.

– Våra texter utgår ofta ifrån våra egna transidentiteter, och då krävs ett sammanhang som på allvar förstår transfrågor. Vi vill vara det sammanhanget. I framtiden även för andra författare.


Vad mer kan ni berätta om era planer?

– Vår kamp handlar om synliggörandet av transpersoner och vår situation i samhället. Våra berättelser och erfarenheter. Vi hade själva behövt läsa/höra berättelser från öppna transpersoner i våra ensamma perioder i livet, och vet därför hur viktigt det är att vi tar plats. Våra planer med förlaget är att ge ut så många trans*inspirerade texter och böcker vi förmår.

– Förutom I heteroghettot - Det jävla ghettot kommer Aleksas föreställning Ett uppror-The Transgender Version att ges ut i bokform inom en inte allt för avlägsen framtid. Som sagt, håll utkik på Facebook och Twitter!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV