Startsida - Nyheter

Ny studie: Hatbrott mot var tionde studerande

En av tio studenter vid Malmö högskola har utsatts för hatbrott, och i de flesta fall handlar förövarnas motiv om etnisk tillhörighet och sexuell läggning. Tidningen Metro skriver om studien som presenteras i dag, och som visar att studierna påverkas negativt för de som utsätts. Samtidigt är det få som anmäler hatbrotten till polisen.

Forskaren Caroline Mellgren vid institutionen för krimonologi säger till Metro att många istället försöker ändra beteende – döljer religiösa symboler, undviker att berätta om sin sexuella läggning eller etniska tillhörighet.

Hon har tillsammans med kollegor gjort undersökningen bland 3 000 av studenterna vid Malmö högskola. Det är första studien i sitt slag i Sverige, medan utsattheten för hatbrott undersöks regelbundet i länder som USA och Storbritannien och ses som ett stort problem. Extra allvarligt, enligt Mellgren, är att hatbrotten vid Malmö högskola också påverkade hur de utsatta klarar studierna.

– Om det har konsekvens för hur man klarar av och fullföljer sina studier, då finns det en risk att det här leder till ytterligare marginalisering av redan utsatta grupper, säger hon till Metro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV