Regeringen har beslutat om att tillsätta en utredning som ska överväga starkare straffrättsligt skydd för transpersoner bland annat genom att titta på om transpersoner bör omfattas av reglerna om hets mot folkgrupp. Det meddelade Justitie- och arbetsmarknadsdepartementet i går, samtidigt som Stockholm Pride pågår för fullt.
Kravet om att inkludera transpersoner i hetsbrottslagstiftningen har länge drivits av av hbtq- och transrättsrörelsen.
– Även om utvecklingen för hbt-personers rättigheter går framåt, finns det fortfarande brister i hbt-personers situation. Många utsätts för våld, hot och andra kränkningar på grund av omvärldens fördomar och här är transpersoner en särskilt utsatt grupp. Därför behöver det straffrättsliga skyddet för transpersoner stärkas genom att reglerna om hets mot folkgrupp även omfattar transpersoner, sade integrations och hbt-minister Erik Ullenhag i en kommentar under torsdagen.
Utredningen väntas också innebära en allmän uppdatering av språkval och formuleringar:
– Det är viktigt att vi har ett starkt och väl avvägt skydd för hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Grundlagsändringar som till exempel rör hetslagstiftningen tar tid att genomföra, medan andra bestämmelser kan ändras snabbare. Vi har också lyssnat på synpunkter om behovet av att språkligt modernisera olika regler. Det gäller bland annat uttrycket ”könsöverskridande identitet”, sade justitieminister Beatrice Ask i en presskommentar.
Utredaren ges också i uppdrag att ta ställning till om det är möjligt att ta bort termen ras, använd om människor, i olika lagar och eventuellt ersätta med annat uttryck. Ordet ras förekommer i drygt 20 svenska författningar.
– Begreppet ras är förlegat och bygger på idén att det finns olika människoraser. Det finns ingen vetenskaplig grund för att tala om detta. Svenska lagar ska spegla nutida värderingar och synsätt, säger integrationsminister Erik Ullenhag.