Startsida - Nyheter

SSU och SAP oeniga om bojkott mot Israel

Förra veckan gjorde Feministiskt perspektiv en uppföljning på reaktionerna mot Stefan Löfvens uttalande om Israel-Palestina-konflikten. Jonas Bergström från SSU menade då att kritiken gentemot Löfvens kommentar på Facebook handlade om att han inte var tillräckligt tydlig med den socialdemokratiska hållningen, som däremot blev representerad i den efterföljande TV-intervjun i Allehanda. En av de punkter som Löfven hade varit otydlig med gällde inställningen till Bojkott mot Israel, Bergström var därför nöjd över att han nämnde just Bojkott i Allehanda-intervjun. Men när Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Urban Ahlin, kommenterade på den enkät som Feministiskt perspektiv delade ut till de politiska partierna, var han tydlig med att Socialdemokraterna inte driver frågan om bojkott.

Vi kontaktade Socialdemokraterna för en kommentar på om huruvida det är ett tecken på en splittrad inställning i frågan, då Löfven själv nämnde ordet bojkott i intervjun. Veronica Palm höll på söndagen dessutom ett brandtal på en manifestation för solidaritet med Palestina i Stockholm, ett manifest som hade en tydlig kravformulering om just bojkott gentemot Israel som stat.

Veronica Palms pressekreterare meddelar att hon är på semester och därför inte kan kommentera på detta. Erik Nises, pressekreterare för Stefan Löfven lät på tisdagen hälsa att vad Löfven syftade till är att Socialdemokraterna driver på kravet på ursprungsmärkning för hela EU, av varor som tillverkas på ockuperat område. Det ska alltså vara upp till konsumenten att välja själv. Däremot driver de alltså inte frågan om att använda politiska verktyg för att införa en svensk bojkott av handelsvaror från Israel, det är med andra ord okej att importera från Israel, så länge de varor som importeras från bosättarområdena är tydligt märkta.

Juan-Pablo Roa, pressekreterare på SSU, svarar att skillnaden mellan Socialdemokraterna och SSU är att SSU stödjer BDS-rörelsen, dess anda och principer om bojkott, desinvestering och sanktioner. Där går SSU längre och är tydligare än vad Socialdemokraterna är. De menar emellertid att BDS som verktyg ska riktas specifikt mot de olagliga israeliska bosättningarna, de varor som produceras just där samt mot de företag och organisationer som i bosättningarna bedriver illegal verksamhet och därmed bidrar till att ockupationen upprätthålls.

Uppropet som ligger till grund för BDS-rörelsen, som slöts upp av 170 palestinska organisationer 2005, kräver av omvärlden att införa bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot staten Israel så länge ockupationen och folkrättsbrotten fortgår.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV