Startsida - Nyheter

Våldtäktskultur på amerikanska högskolor undersöks

I artikeln A Rape on Campus berättar en ung kvinna under pseudonymen Jackie från Virginia universitetet i detalj om hur hon våldtogs av sju män. Detta medan hennes date, stod bredvid och instruerade hur kompisarna skulle våldföra sig på henne. Till slut våldtogs Jackie 18 år, även med en flaska eftersom en av killarna inte kunde uppfylla gängets krav på ”broderskap”.

Detta hände 2012 vid den första studentfesten hon deltog i på en studentförening, i början av sitt första år. Hennes vänner som hittade henne blodig och slagen sedan hon ringt dem, tyckte inte att det var en bra idé att rapportera brottet, eftersom det skulle förstöra hennes liv på campus, collegeområdet, och ge Virgina-universitetet ett dåligt rykte, enligt Jackie.

I dag tillhör Virginia de 86 universitet och högskolor som undersöks för den utbredda förekomsten av sexuella brott. Virginia-universitetet är dessutom en av de tolv skolor som bevakas speciellt av myndigheter på grund av tidigare anmälningar som skolan har sopat under mattan och som nu gås igenom.


Långt ifrån ensam

Jackie hittade till slut en annan kvinna som utsatts för våldtäkt, Emily Renda, och tillsammans kämpar de mot det sexuella våldet på skolan. One Less är en grupp Jackie startade, som håller seminarier för studenter och förklarar vikten av att vittnen ingriper och att de våldsutsatta ges stöd. Hon är dessutom medlem i gruppen ta natten tillbaka, Take Back the Night. Det var vid dessa möten Jackie förstod att hon är långt ifrån ensam våldtäktsöverlevande. Allt fler valde att dela sina välbevarade berättelser.

Men Emily Renda och Jakie straffas för sin kamp mot sexuella våldet. De trakasseras och kallas för ”fitta” och ”femnazi-hora”! Jackie säger att en kille nyligen kastade en tomflaska mot henne som skadade hennes ansikte.

Efter publiceringen av Jackies berättelse fick Rolling Stone kritik av bland annat Washington Post. Det påstås att hennes berättelse inte är helt korrekt, att de anklagade männen (som på Jackies begäran inte nämndes) inte fick komma till tals och att en del vittnen, vilka inte talade med Rolling Stone, lämnat uppgifter som skiljer från hennes. Bland annat att det saknas uppgifter om festen hos just den studentföreningen på campus, den kvällen.


Våldtäktskulturen dominerar

Tidskriften Mother Jones skriver att trots kritiken och eventuella brister i rapporteringen, visar statistiken att utbredningen av våldtäkt på amerikanska college och högskolor inte går att förneka.

Enligt en undersökning från 2009 utsätts en av fem kvinnor för sexuellt våld under högskoletiden. Enbart 4 procent av dessa kvinnor rapporterar brottet till polis eller vakter på campus. Bara 1 procent av de rapporterade våldtäktsförövarna straffas. Av de utsatta är 34 procent fysiskt tvingade till våldtäkt. 57 procent är påverkade av alkohol eller droger. 4 procent har fått droger utan sin vetskap. 2,5 procent av männen erkänner att de begått sexuellt våld, 63 procent av dessa säger att de gjort det flera gånger.

4 procent av männen på landets college medger att de har utsatts för sexualiserat våld under sina college-år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV