Startsida - Nyheter

Varannan väljare definierar sig som feminist

Enligt en Sifo-undersökning definierar varannan väljare sig själv som feminist. När Radio Sweden frågade riksdagspartierna om deras parti är feministiskt och hur de i så fall definierar feminism, svarade alla partier förutom Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de är feministiska. M och KD menar att det varken går att svara ja eller nej på frågan, medan SD bestämt svarar nej eftersom partiets uppfattning är att det existerar medfödda skillnader mellan de flesta män och de flesta kvinnor.

I enkäten har inte feministiskt initiativ fått möjligheten att svara. Så här svarar Fi:s riksdagskandidat Linnéa Bruno på samma fråga :

– Gemensamt för all feminism är insikten om strukturella maktskillnader relaterat till kön, och en vilja att förändra dessa. För oss är dock insikten om att kön inte bara är män och kvinnor, och att kön inte alltid är mest relevant en avgörande utgångspunkt för politiken. Mänskliga rättigheter och delaktighet ska omfatta alla, oavsett till exempel funktionalitet, sexualitet, könsuttryck, kön, klass, etnicitet, "ras", medborgarskap och ålder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV