Prenumerera

Logga in

Nyheter

#cop21: Sveriges kvinnolobby kräver feministisk klimatpolitik

På måndagen inleddes förhandlingar i Bonn inför COP21 i Paris i december, klimatmötet där världens länder ska enas om ett nytt globalt klimatavtal att gälla från år 2020. Inför beslutet kräver Sveriges kvinnolobby att FN-ländernas åtagande genom Pekingplattformen att införliva ett jämställdhetsperspektiv i allt beslutsfattande, respekteras, så kallad jämställdhetsintegrering.

Detta innebär jämställd representation i beslutande och rådgivande organ analys och fördelning av resurser där effekter av olika allokeringar diskuterasoch i grundläggande antaganden och utgångspunkter för klimatmålen. Avsikten är att förhindra att ojämställdhet hela tiden återskapas via politiska beslut.

– Det är nödvändigt att i klimatpolitiken påvisa och konkretisera hur jämställdhet och kvinnors rättigheter hänger ihop med hållbar utveckling. Kvinnorörelsen förväntar oss att regeringen driver en feministisk klimatpolitik som ligger i framkant, säger Clara Berglund, ordförande för Sveriges kvinnolobby, i ett pressmeddelande.

Det hon efterlyser är ett genomgående arbete för jämn representation mellan kvinnor och män i förhandlingarna och för hur de resurser som fördelas kommer att påverka kvinnors och mäns liv och villkor. Kvinnolobbyn vill också att kopplingen mellan klimatförhandlingarna och Pekingplattformen och sambandet mellan jämställdhet och hållbar ekonomisk utveckling tydliggörs i förhandlingarna.

– Jämställdhet och kvinnors rättigheter är en förutsättning för att världens länder ska nå klimatmålen. Därför måste regeringarna arbeta för detta. Sverige har en feministisk regering. Vi förväntar oss att regeringen arbetar för en jämställdhetsintegrerad process inför och under klimatmötet i Paris, säger Clara Berglund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV