Ett underbart andetag, en fläck av nu, graffiti i gruset, dubbla soluppgångar. Här är vi. Så skriver Frida Selander kort om sitt åttonde studioalbum I hear sunshine, som den 7 oktober släpps via det egna bolaget Amasonora. Feministiskt Perspektiv har intervjuat Selander om influenserna till den feministiskt inspirerade lyriken.
I höst släpper Umeåmusikern Frida Selander sin nya skiva. Den 7 oktober, fyra år efter föregångaren Try again baby, kommer det nya albumet I hear sunshine och den 2 september släpps den andra singeln från skivan; ”Jesus As A Girl” som bland annat finns att höra på Soundcloud.
Frida Selanders musik är feministiskt influerad och de nya låtarna flirtar bland annat med religiösa ledare, genus och en feminisering av världen. Hon har tidigare släppt åtta studioplattor och deltagit i sammanhang som Pride-festivaler och Moa Svan med Gäster. Feministiskt Perspektiv har intervjuat Selander om influenserna till den feministiskt inspirerade lyriken.
Frida Selanders musik har sedan första albumet influerats av politiska och ifrågasättande budskap. Hon beskriver musiken som en förlängning av det humanistiska hon personligen står för.
– Jag är feminist. Tonen är där. Den humanistiska. Rakt igenom mig, och rakt igenom I Hear Sunshine. Allt hör ihop.
Breda influenser
Selander beskriver breda influenser i sin akustiska lyrik, och att hon på senare år öppnat upp för allt fler inspirationskällor i den nya musiken som hon själv beskriver som pop.
– Jag började med att härma Bob Dylan när jag var 11 år, hela grejen med munspel och allt. Som 14-åring härmade jag Kurt Cobain. På gymnasiet var det Ani di Franco. Sen lät jag, och såg ut som Neil Young i några år. Gled in på bluesen, fastnade i ett riff. Så kom Patti Smith och knockade mig. Strax efter blev jag besatt av Nina Simone. Kanske också av Michael Jackson. Långsamt smög sig Billie Holiday in, och la sig närmast hjärtat. Alla är kvar, men nu har jag öppnat mitt fönster och där ute står nu Elis Regina, Karin Juel, Chopin, Django Reinhardt och några till och spelar. Musiken är väl popmusik, antar jag.
Den religiösa aspekten av låten Jesus as a girl kommer från feministiska texter av den brittiska sångerskan Antony Hegarty som läste texten till sitt verk Future Feminism. Selander tog till sig den inför skrivandet av bland annat den egna låten Jesus As A Girl.
– Det är en oerhört vacker och skarp text om feminism, om hur världen håller på att kollapsa, om religion, om människokroppen. Hegarty sa: ”Jag är väldigt intresserad av en feminisering av världen, och av Jesus som en tjej”. Det fastnade, och jag tog det med mig in i skrivandet. Det gick några år, kanaler öppnades upp. Jag var mycket ute i naturen. Känslan av att vara del av något större. Att livet är kärlek. Det hängde ihop, och jag kunde skriva Jesus As A Girl.
Selander ger ut sina skivor under eget bolag med namnet Amasonora och är snart aktuell med turnéplan för I hear sunshine.