Startsida - Nyheter

Nyheter

Jag efterlyser ett normkritiskt digitalt informationssamhälle

Kvinnor söker efter information om sjukdomar och män kollar på porr. Är det så kvinnors och mäns nätvanor ser ut? Nja, det kanske inte är hela sanningen, men det finns tydliga skillnader i hur män och kvinnor beter sig på nätet.

I början av mars publicerades en artikel på internetstatistik.se som utifrån människors nätvanor påvisar att det finns könsskillnader i vilka ämnen vi söker på nätet.

I infografiken i slutet av artikeln har jag valt att fokusera på specifika områden där jag har sett störst skillnad emellan könen.

63 procent av alla kvinnor i Sverige över 12 år söker efter information på nätet som handlar om hälsa och medicinsk information. För män är siffran 51 procent. Sjukvården och dess tröga hantering av patienter klarar knappast av att vara stödjande och rådgivande. 1177 Vårdguiden har ambitionen att uppfylla det behovet och ge alla människor i Sverige information gällande hälsa och skolmedicin.

Är det inte märkligt att behovet av information om hälsa, mediciner och behandlingar är så stort? Är vi så sjuka eller vad handlar detta om?

Min hypotes är att främst kvinnor oroar sig mer för den egna hälsan, familjemedlemmar, nära och kära. Och att vi inte får bekräftelse eller gehör hos sjukvården och sjukvårdspersonalen.

Därför är det numera enklare att googla, försöka hitta olika förklaringar till diverse symptom och svaren på jobbiga frågeställningar. Informationssamhället löser inte problemen, det ger ledtrådar och vi som konsumenter får dra våra egna slutsatser.

Att siffror och statistik visar på könsskillnad, att fler kvinnor söker efter hälsorelaterad information har varit känt i mer än 10 år. Ändå görs inte tillräckligt handlingskraftiga satsningar inom digitala hälsotjänster specifikt anpassade för målgrupper utöver normen i Sverige.

Visst är det märkligt, när det är övervägande fler kvinnor som arbetar inom sjukvården, att det ändå brister i satsningarna på grund av organisatoriska och politiska maktstrukturer.

Könsskillnaden är också påtaglig när det gäller sökningar efter skämt, serier och humor. Där är 47 procent män. Motsvarande siffra är 20 procent för kvinnor.
Upprörande siffror visar att 29 procent av alla män i Sverige över 12 år tittar på sidor med sexuellt innehåll. Motsvarande siffra är endast 4 procent för kvinnor.

Medan kvinnor är oroliga för hälsan är männen upptagna med sina sexuella behov och letar efter underhållning?!? Nej, så enkel är inte verkligheten men det säger ändå någonting om våra beteenden och vårt behov av information.

Vem bryr sig om informationsvärdet i dessa data? Vilka myndigheter och statliga institutioner ändrar sina strategier och tar sig an det digitala informationssamhället? Vem ställer krav på myndigheter, statliga institutioner att anpassa digitala tjänster och information till invånarnas behov så att vi får en feministiskt, normkritiskt digitalt informationssamhälle?

Jag påminns om följande sång:

Pink Floyd-Comfortably Numb

Källa:
http://www.internetstatistik.se/artiklar/kvinnor-man-och-internet/

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV