Startsida - Nyheter

Spanien mobiliserar för att stoppa mäns våld mot kvinnor

I dagarna presenterade Feminicidio.net en rapport som dokumenterar och analyserar de 102 mord som blev den yttersta konsekvensen av mäns våld mot kvinnor i Spanien under 2014. Enligt sajten, som drivs av en spansk ideell organisation och samlar statistik över mäns våld mot kvinnor, har 56 kvinnor mördats av sin nuvarande eller tidigare partner hittills under 2015.

Initiativet till en nationell marsch till Madrid togs enligt nyhetssajten El cuarto poder av en plattform för feministisk organisering i Valencia, och har diskuterats på sociala medier sedan i december. Sedan dess har stödet växt, både från individer som anslutit sig i planeringsarbetet och från organisationer. Marschen ska enligt planerna hållas bara några dagar innan de nationella valen, men även om de politiska partierna inbjudits att delta, betonar organisatörerna att mobiliseringen är utomparlamentarisk och att det är kvinnorna, offren för våldet, som ska stå i fokus.

Ett första möte hölls en 28 februari i Madrid, och där beslöts att mobilisera ”mot manschauvinistiskt våld” för att synliggöra avskyn mot det genusrelaterade våldet, samt kräva seriösa och definitiva åtaganden av de politiska krafterna. Målsättningen är att skapa en statlig överenskommelse som sammanfattar och säkerställer en miniminivå på åtaganden – politiskt och resursmässigt – som alla politiska partier är beredda att inkludera i sina program, och som de inte kan göra avsteg ifrån så länge det finns utsatta kvinnor som saknar beskydd, och så länge inte alla offer för mansvåldet har kompenserats för vad de fått utstå.

Mötets sammankallande skriver att “...den manschauvinistiska terrorismen är en fråga för staten, och för att bekämpa den krävs ett nationellt avtal”.

På sociala medier har hashtaggar som #TerrorismoMachista #CuestiónEstado #PactoEstado #NosFaltanTodas #NiUnaMenos #7Noviembre #Madrid #MarchaContraViolenciasMachistas fått stor spridning, samtidigt som fysiska aktiviteter planeras runt om i landet och mobiliseringen beskrivs som långsiktig. Spontana möten i samband med varje kvinnomord kombineras med stående möten, som i Madrid där fasta stormöten genomförs på det centrala torget Puerta del sol den 25 varje månad. Den typen av aktiviteter kommer att förstärkas från och med september så att mobiliseringen fortsätter att växa och resulterar i en stor uppslutning vid marschen den 7 november.

El cuarto poder jämför marschen med mobiliseringen mot mäns våld i Argentina den 3 juni under parollen #NiUnaMenos, och konstaterar att till skillnad från andra manifestationer uppmanas nu människor från alla politiska och feministiska riktningar att delta, eftersom våldet slår mot kvinnor i alla samhällsgrupper och därför krävs breda lösningar som alla står bakom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV