Startsida - Nyheter

Sara Stridsberg sätts upp på Kulturhuset Stadsteatern

Nu sätts Sara Stridsberg upp på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Debuten på Lilla scenen är ett ödesdrama i Detroit: American Hotel. För regin står Ingela Olsson och i rollerna syns bland andra Liv Mjönes, Shanti Roney och Peter Gardiner.

Pjäsen utspelar sig i Detroit, den en gång blomstrande staden med en stark bilindustri och stora förhoppningar, som gick i konkurs 2013. Den kapitalstarka befolkningen flyttade därifrån och lämnade delar av staden öde. American Hotel skildrar några av dem som blev kvar.

– Hela berättelsen och människorna i den pockade på gestaltning. De trängde sig på och gav mig ingen ro. Jag såg ett ödesdrama. Ett grekiskt drama i Detroit, säger Ingela Olsson i ett pressmeddelande.

Ingela Olsson och Sara Stridsberg har flera framgångsrika samarbeten bakom sig. Bland annat regidebuterade Ingela Olsson med Sara Stridsbergs Medealand och nu senast spelade hon huvudrollen i Konsten att falla på Teater Galeasen. Det var också Olsson som väckte idén om att dramatisera American Hotel, utifrån den novell som publicerades i Granta 2014 och nu ges ut på nytt, i omarbetad form, på Novellix.

– Jag såg några bilder av konstnären Annika von Hausswolf som hon hade tagit i Detroit, jag tror att det var en övergiven skola, och i de bilderna dök en kärlekshistoria upp, som en blixt i mig. En kvinna som ligger och väntar i vita jeans och Daimler Chrystler-tröja på en man i den övergivna byggnaden. Jag tänkte på vad som kommer efter kapitalismen, efter det som vi föreställde oss som framtiden och vart kärleken tar vägen när världen omkring oss rämnar, säger Sara Stridsberg.

Pjäsen har urpremiär på Lilla scenen 4 mars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV