Startsida - Nyheter

Svensk hiphop blir konst

I förra veckan presenterade Scenkonstmuseet sin kommande utställning: Ortens favoriter, som kommer att belysa den svenska hiphopmusiken från 1983 fram till nutid. Utställningen kommer att öppna först i oktober 2017 men redan nu finns en struktur. På varje plats där utställningen visas kommer det att finnas en ambassadör som kommer att arrangerar workshops, paneler, föreläsningar och shower. I Stockholm är ambassadörerna RMH (där Silvana Imam, Erik Lundin med flera ingår), i Umeå Cleo, i Jokkmokk Maxida Märak och i Malmö Vanessa Marko tillsammans med lokala artister.

– Det kändes helt självklart att hjälpa Scenkonstmuseet med en så här viktig utställning så att det blir rätt gjort, säger Ametist Azordegan i ett pressmeddelande, som innehållsproducerar utställningen. Historieskrivningen kring svensk hiphop blir ofta skev eftersom berättaren inte själv har förankring i genren, eller brister i nyfikenhet för den information som finns bland genrens aktörer. Jag har både ock, det vill säga kunskap och ett intresse som gör att jag ställer många frågor. Jag är glad att just jag är på plats när det här ska ske. Ett av målen är att engagera dem som var med och skapade hiphopen, jag kommer höra av mig till en hel del. Aktörerna får själva berätta storys, och exklusivt musikmaterial produceras av Redline Recordings (Salla och Masse Salazar) till hela utställningen.

Scenkonstmuseet och Ametist Azordegan har också ett större syfte med utställningen.

– Det är viktigt att få med genrens ständiga spegling av det svenska samhället. Hiphopmusiken har hög autenticitet vilket gör att ungdomar ständigt använt den för att beskriva sina livschanser, problemformulera sin samtid och drömma. I utställningen ska besökaren få uppleva ett tvärsnitt av unga svenskars själsliv under olika epoker i Sverige, fortsätter Azordegan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV