Filippinerna är inte det enda land där pressfriheten begränsats under det gångna året. Fyra av de fem länder som tappar mest i årets ranking ligger i Europa, den världsdel där utvecklingen går snabbast åt fel håll. Det visar Pressfrihetsindex 2018, som presenterades av Reportrar utan gränser (RSF) förra veckan.
”Politiker som visar öppet förakt mot journalister och medier, samt auktoritära regimers försök att exportera sin version av journalistik, är ett hot mot demokratier”, skriver RSF och konstaterar att årets sammanställning visar på en ökad fientlighet mot medier och journalister runt om i världen, samtidigt som gränsen mellan verbalt och fysiskt våld blivit allt suddigare.
RSF pekar på flera faktorer bakom utvecklingen, där inflytandet för auktoritära länder i global media ökat, öppen fientlighet mot journalister inte längre är begränsat till auktoritära länder och diktaturer och det finns allt fler demokratiskt valda ledare som inte ser medierna som grundbult i ett demokratiskt samhälle utan ”en politisk motståndare som de öppet föraktar och hånar”.
USA nämns som ett exempel på det senare. Enligt RSF finner president Trump inspiration hos Josef Stalin och kallar medierna för ”folkets fiender”. Landet placerar sig i år två positioner längre ner på listan, på plats 45.
Medan Norge och Sverige har kvar sina platser som etta och tvåa i världen vad gäller pressfrihet, tappar Malta (65) 18 platser, Tjeckien (34) elva, Serbien (76) tio och Slovakien (27) tio platser. Förutom ökat verbalt våld från makthavare riktat mot journalister, påverkas placeringarna av två mord. I februari sköts slovakiska journalisten, Ján Kuciak, till döds i sitt hem, bara fyra månader efter att Daphne Caruana Galizia, skarp granskare av korruption på Malta, dödades av en bilbomb utanför sitt hem.
Bara den senaste veckorna har journalister dödats i samband med att de rapporterat om protester i Nicaragua och vid gränsen mellan Gaza och Israel. Terrornätverket IS har tagit på sig två bomdåd i Kabul, som inträffade i rusningstrafiken på måndagsmorgonen. När journalister kom för att bevaka det första dådet detonerade en självmordsbombare, som utgav sig för att vara journalist, den andra bomben. Bland de över 20 dödade var åtta journalister.
Krig och öppna väpnade konflikter innebär informationsvacuum för journalistik och fler länder än någonsin har allvarliga problem. Syrien var det dödligaste landet under 2017, där minst 12 journalister dödades i tjänsten. Samtidigt är Mexiko, med 11 mord trots fredstid, det näst dödligaste landet för journalister under 2017.
På torsdag, den 3 maj, firas Pressfrihetens för att hedra de uppoffringar för pressfriheten som gjorts runt om i världen, och för att påminna regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten i enlighet med artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.