Startsida - Nyheter

DO: Statement festival bröt mot diskrimineringsförbud

Diskrimineringsombudsmannen (DO) startade på eget initiativ en tillsyn mot Statement festival, en reaktion mot återkommande rapporter om sexuella övergrepp som begås på traditionella festivaler. Detta efter att ha nåtts av beskrivningar av festivalen som mansfri, och att företrädare för Statement uttryckt ”att cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen” på sin hemsida och i uttalanden.

Enligt DO var dessa beskrivningar en överträdelse av diskrimineringsförbudet, men utredningen ger inget stöd för att ”någon person ska ha diskriminerats i samband med festivalens genomförande”. Någon påföljd för överträdelsen blir det inte.

– Vi har inga sanktionsmöjligheter att ta till. Det är meningen att det här ska vara ett vägledande tillsynsbeslut inte bara för festivalen utan för andra, liknande arrangemang, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt till TT.

På sin Facebooksida skriver Statement festival:

Hej Diskrimineringsombudsmannen!

Vi har tagit del av ditt beslut och vi tycker att det är trist att det 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och beslutet förändrar inte det faktumet.

I övrigt har vi inga kommentarer – vi är upptagna med att förändra världen. #BackaStatement

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV