Feministisk forskare för fred dömd till fängelse i Turket

Forskaren och feministen Ayşe Gül Altınay har dömts till 25 månaders fängelse i Turkiet, anklagad för att sprida propaganda för en terrororganisation. Detta efter att ha undertecknat ett internationellt akademikerupprop mot övergrepp på kurders mänskliga rättigheter. Fler akademiker står åtalade och väntar sin dom.

I ett uttalande inför domstolen berättar Ayşe Gül Altınay både om sin forskning, och de personliga omständigheter som grund för sin syn på krigets fasor, och avslutar med orden:

Jag protesterar fullständigt mot påståendet att undertecknandet av uppropet ”Vi vägrar vara delaktiga i detta brott” skulle utgöra ”propaganda för en terroristorganisation”. Tvärtom anser jag det vara en samvetshandling för en fredlig framtid formad av icke-våld, demokrati och lagstiftning om mänskliga rättigheter, en framtid som varje individ i dessa länder (och i denna värld) desperat behöver.

Rättegångar har inletts vid brottsmålsdomstolar i Istanbul även mot professorn Funda Şenol Cantek, verksam vid universitetet i Ankara, forskarassistenten Serkan Taşkent, från Sakarya-universietet, Şükrü Aslan, konsthögskolan i Mimar Sinan och doktor Begüm Başdaş från Bilgi-universitetet i Istanbul.

Det var den 10 januari 2016 som 1 128 akademiker publicerade deklarationen We will not be party to this crime till stöd för initiativet Academics for peace. Fler undertecknare har tillkommit sedan dess och är nu uppe i över 2 200.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV