Dödssiffran stiger sedan protester, som brutit ut på flera håll i Irak mot arbetslöshet, korruption och orättvisor, slagits ner med våld. Utegångsförbud råder, men demonstranterna fortsätter att protestera.
Enligt irakisk statsmedia, som citeras av nyhetsbyrån AP, har Mohammed al-Halbusi, talman i det irakiska parlamentet bjudit in representanter för proteströrelsen till samtal för att få till stånd en fredlig lösning.
FN:s människorättskommission har personal på plats som uppger att tolv personer dödats i samband med protesterna i Bagdad och sammanlagt ett 30-tal inräknat andra delar av landet. Till det kommer hundratals skadade och dussintals gripna. Siffrorna är inte bekräftade men nu vädjar FN till den irakiska regeringen att säkerställa människors yttrandefrihet och möjlighet att samlas till fredliga manifestationer. Kommissionen konstaterar i sitt uttalande på fredagen att de flesta av demonstranterna är unga, arbetslösa och kräver respekt för sina ekonomiska och sociala rättigheter:
”Vi påminner de irakiska myndigheterna om att det är legitima krav, och att människors missnöje behöver höras. Myndigheterna har en skyldighet att göra sitt yttersta för att stödja sina medborgare att få ihop sina liv, inklusive genom att tillgodose deras rätt till arbete.”
Människorättskommissionen oroas av rapporter om att säkerhetsstyrkor använt skarp ammunition och gummikulor i en del områden, och även avfyrat tårgasbehållare rakt mot demonstranter. Den irakiska regeringen uppmanas att säkerställa människors rätt att samlas till fredliga protester och att använda sin yttrandefrihet. FN:s männskorättskommission påminner om att folksamlingar vanligtvis ska kunna hanteras utan våldsanvändning och att skjutvapen får endast förekomma som en sista utväg, vid direkt risk för liv eller allvarlig skada. Alla incidenter där säkerhetsstyrkors agerande resulterat i dödsfall och skador ska utredas omedelbart, på ett oberoende och transparent sätt, betonar FN-organet, som också beklagar bristen på möjligheter till kommunikation då internettjänster stängts ner i stora delar av landet och journalister hindrats från att arbeta.
”Vi är oroade över rapporter om att minst tre journalister som bevakat protesterna gripits, två av dem släpptes senare. De här gripandena riskerar att avskräcka andra journalister från att rapportera om läget.”