Startsida - Nyheter

Hård kritik mot LSS-utredningens färdiga förslag

På torsdagen presenterade regeringens särskilda utredare Gunilla Malmborg sitt förslag till förändringar i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Staten föreslås bli ensam huvudman för den personliga assistansen, och en schablon om femton timmars assistans för behov utöver de grundläggande som att äta och klä på sig.

Tre nya LSS-insatser föreslås: förebyggande pedagogiskt stöd som riktar sig till personer med stor och varaktig psykisk funktionsnedsättning, personlig service och boendestöd som både barn och vuxna kan få, och för barn under 16 år ersätts personlig assistans med en ny insats kallad personligt stöd till barn som kommunerna skulle svara för.

Några krav på besparingar har inte funnits, sedan direktiven till utredningen ändrades efter skarp kritik, men utgångspunkten har varit att kostnaderna inte får öka. Enligt Malmborg innebär utredningens förslag i princip oförändrade kostnader genom effektiviseringar och omfördelningar. Enligt utredningens beräkningar minskar statens kostnader med cirka 600 miljoner kronor varje år samtidigt som kommunernas kostnader ökar med mellan 300 miljoner och 400 miljoner kronor om året om förslagen genomförs.

När förslaget om en 15-timmarsschablon läckte ut under hösten fick bland annat förslaget om 15-timmarsschablon skarp kritik. Gunilla Malmborg menar att förslaget missuppfattats. Hon betonar att schablonen inte är ett tak, utan ett golv som alla som beviljas assistans har rätt till utan prövning, och att behov därutöver prövas individuellt. Detta har dock inte övertygat kritikerna, som anser att utredningsförslagen innebär en nedmontering av intentionerna med LSS och kräver att den skrotas.

Till kritikerna hör FQ – Forum kvinnor och funktionshinder, som menar att den svenska jämställdhetspolitiken tappar trovärdighet och skriver i ett uttalande om förslagen genomförs: ”Ofrivilligt beroende av make, partner sambo, syskon, föräldrar eller hemtjänst skapar uppenbara, orättvisa, ojämlika levnadsförhållanden för kvinnor som har dessa behov. Och sätter stopp för chansen till jämställdhet!”

– Vi står fast vid att förslaget hör hemma i papperskorgen, säger Mikael Klein, intressepolitisk chef på Funktionsrätt Sverige, som i ett expertutlåtande i november framförde att förslagen innebär så stora försämringar att det måste förkastas i sin helhet.

– Den alarmerande utveckling vi sett under senare år – där mänskliga rättigheter och individers självbestämmande får stå tillbaka för kostnadskalkyler och kollektiva lösningar – kommer med utredningens förslag snarare förstärkas än bromsas, menar Klein.

Stiftarna av independent living i Sverige (Stil) kallar betänkandet en katastrof och är särskilt kritiska till 15-timmarsschablonen och att barn under 16 år inte längre ska ha rätt till personlig assistans.

– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige och det bryter brutalt mot de konventioner som vi undertecknat. Dessutom är det en kraftig kränkning av rätten till att vara en fullvärdig medborgare, säger Jessica Smaaland, politisk sekreterare på Stil.

Stil ser positivt på förslaget om att göra all assistans statlig och har samtidigt med utredningen släppt en rapport med egna förslag för att förbättra LSS-lagstiftningen, bland annat hur resurser kan omfördelas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV